Skånes största sjö Ivösjön har en skärgårdsliknande miljö med ett stort antal öar som kan nås med båt eller kanot. De flesta av öarna är helt obebodda och möjligheten finns att prova på att leva som Robinson för en dag eller ännu längre. Tänk att med en känsla av mangroverträsk och med trädkronorna över huvudet, kombinerat med ett inferno av fågelkvitter få glida fram med kanoten längs Holjeån på väg mot mynningen ut i Ivösjön. Därefter korsar du mellan kobbar och öar på sjön. Kanske blir det övernattning på någon av öarna eller ett strandhugg för paus med bad. Ta chansen och upptäck vildmarken i skärgården!
Det finns goda möjligheter att komma hit med tåg/buss och vill du inte övernatta i det fria finns bra möjligheter till logi i omginvningen. Du har både hotell och campingstugor på gångavstånd från tåget och även goda bussförbindelser till Ivösjöns kanotcenter och naturresort.
Ivöleden går mellan Barum och Ivön i Ivösjön nordväst om Bromölla i Skåne. Färjeledens längd är 700 meter och överfartstiden är sju minuter. Resan med vägfärjan är avgiftsfri.
Mitt i Barum hittar du gratisfärjan över till Ivö (eller Ivön som ön kallas i folkmun). Vill du övernatta på ön finns både campingar, Ivö Camping och Caravan Club Söndremark, och Ivögården Mat & Vingård där du också kan njuta av en avslappnad stund i de vedeldade badtunnorna, hyra kanot, kajak eller cykel för att utforska Ivöns natur och badplatser. Missa inte Ivöklack och Ugnsmunnarna, grottor i strandkanten på den västra sidan av ön där man kan hitta stora mängder fossil. Den som vill lära sig mer om sina fynd från dinosauriernas tid kan sedan besöka Havsdrakarnas hus i Bromölla.En spännande anekdot är det tidiga fyndet av kaolin på Ivö, grunden till Iföverkens keramiska industrier som växte fram i Bromölla på andra sidan sjön. Ända fram till 1950-talet bröts kaolin på Ivö som sedan skeppades på pråmar till fabriken i Bromölla.
Ivösjön är belägen i den nordöstra delen av Kristianstads kommun och västra delen av Bromölla kommun i Skåne län. Ivösjön har en yta på 54,2 km2 och är därmed Skånes största sjö. Medeldjupet är 11,3 m. Det maximala djupet uppgår till 50 m. Teoretisk omsättningstid har beräknats till 1,9 år. Ivösjön sänktes 1874 med en manslängd, ca 1,80 m. Arbetet med sjösänkningen pågick under åren 1872-1874.
Holjeån utgör det största tillflödet till Ivösjön (78% av tillrinningsområdet) och avvattnar bland annat sjöarna Immeln, Raslången och Halen. Oppmannasjön avrinner via Oppmannakanalen till Ivösjön och utgör ca 10 % av tillrinningsområdet. Övriga tillflöden som t ex Byaån och bäcken från Levrasjön står för ca 12 %. Ivösjön har sitt avflöde genom Skräbeån som efter cirka 5 km mynnar i Hanöbukten vid Nymölla.
Hela Skräbeåns avrinningsområde består av cirka 63 % skog, 9 % åkermark, 4 % betesmark, 3 % tätort och 7 % övrig mark. Skogsbygder präglar främst den övre delen av avrinningsområdet, medan Ivösjöns närmaste omgivningar till stor del även utgörs av odlingsmark.
Årsmedeltappningen från Ivösjön uppgår till 9,2 m³/s. Ivösjön är genom vattendom reglerad av Stora Enso Nymölla AB, som använder Skräbeåns vatten i sin process.
Ivösjön (och delar av Oppmannasjön) ingår sedan 2004 i Natura 2000, EU:s nätverk för värdefull natur. Motivet är främst att sjöarna hyser Sveriges största bestånd av den sällsynta fisken nissöga.