Sigtuna

Mäklare Rosersberg - Åshusby

Rosersberg - Åshusby Rosersberg - Åshusby [email protected] Svenska Mäklarhuset
Rosersberg - Åshusby

Mäklare Rosersberg - Åshusby

Härligt område med äkta bykänsla och mycket gamla anor. Hembygdsföreningen har här ett flertal hus under sin försorg varav många har re allokerats hit, här ordnas hembygsdagar mm. Lantlig känsla men ändå nära till service.

Kommunikation

Bekvämt pendlingsavstånd med bil eller cykel till Rosersberg med pendeltågsstation från vilken du kan pendla mot Stockholm eller Märsta - Uppsala samt Arlanda. Bakvägen över Skoby har du bara 5 minuter till Arlanda med bil.

Närservice

Närhet till förskola och skola i rosersberg, här finns även restaurang och matvarubutik.
Vid närbelägna Arlanda golf finns en trevlig restaurang. Till Märsta eller Upplands-Väsby har du ca 10 minuter med bil och där finns all tänkbar service.

Övrigt

"Åshusby var en av de husabyar som kom till någon gång under 700-talet och var centralort för ledungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att när kungen reste på rundtur till sina husabyar så avled han just här och fick därför sin ståtliga gravhög på platsen. Han har fått många namn under historiens lopp, Nore är ett av dem, och kanske kan namnet härledas till "Norsunda" som blev Norrsunda och "Norslunda"." (Källa: www.sigtuna.se)
Åshusby har haft en central betydelse i bygden sedan åtminstone järnåldern och fram till modern tid. Detta omvittnas av husbynamnet, Nordians hög som är en av Mälardalens största kungshögar och den i dag bevarade bebyggelsen som har utgjort ett för länet ovanligt stort och komplext sockencentrum.
Det vårdade gravfältet intill byn som domineras av Nordians hög (raä 31) visar med sitt läge på ett mycket pedagogiskt sätt Ås-husbys förhistoriska anor. Det är vidare med sina ca 180 regi-strerade anläggningar, som fördelar sig på ett flertal olika gravtyper karakteristiska för äldre och yngre järnåldern, sock-nens största gravfält.
Åsvägen sydöst om Åshusby är en av länets ålderdomligaste och bäst bevarade av sitt slag.
Klistra gärna in länken nedan och läs mer!
http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/kulturmiljoer-i-kommunerna/visa/0191030028/

Sigtuna

Mäklare Sigtuna

Låt oss se till att din bostadsaffär bär frukt - anlita våra mäklare i Sigtuna redan idag.

Ring 859114000 E-post [email protected]

Nymärsta gränd 6 2tr, 19521 Märsta

Fri värdering, ja tack!

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.

Fri värdering

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.