Tomelilla

Mäklare Brösarp

Brösarp Brösarp [email protected] Svenska Mäklarhuset
Brösarp

Mäklare Brösarp

Brösarp är en tätort i Tomelilla kommun i Skåne län. Brösarp ligger på Österlen i ett karakteristiskt och kuperat landskap.
Orten har en egen hemsida. Se www.brosarp.se

Kommunikation

Sträckan Brösarp–S:t Olof trafikeras sommar- och juletid av ångtåg som drivs av museiföreningen Skånska Järnvägar, SkJ. Järnvägen går genom ett vackert och kuperat landskap med utsikt över Hanöbukten och norra Österlen, vilket ger ett helt annat perspektiv från tågfönstret än från bil- och cykelvägar. Stationen har en kiosk med souvenirer och tågleksaker och snett mittemot ligger Kafé Ångloket. Det går också att boka en trerätters middag i restaurangvagnen som följer med tågen.
För kollektivtrafik, se ortens hemsida: http://brosarp.se/hittahit/

Närservice

I Brösarp finns gott om restauranger, kaféer och matställen. Flera restauranger och kaféer har öppet året runt medan andra öppnar under sommarsäsongen.
Orten har god allmänservice och man finner såväl ICA-butik som bibliotek, äldreboende, skola och förskola. Dessutom finns frisör, tandvård, vårdcentral och apotek.

Övrigt

Brösarps backar är en del av ett backlandskap som omger orten och är bygdens mest kända attribut. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är belägna i utkanten av Linderödsåsens högplatå som här krackelerar ut i Hanöbukten. De är kalkhaltiga och består främst av mo och sand. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora, och hålls öppet genom betning. I Brösarps norra backar har vegetationen gräsheds- och sandstäppskaraktär. Där växer bland annat sandnejlika, sandlilja och hedblomster. I Brösarps södra backar hittar man gullviva, backsippa och mandelblom. De södra backarna är också de mest besökta då Trafikverket har en strategisk rastplats längs riksväg 9 som löper genom backarna. Brösarps norra backar är dock betydligt större än de södra backarna både vad gäller areal och höjdskillnader.

Brösarps backar är också en del av naturreservatet Verkeån delområde 1 som är 1424 ha stort. Både backarna och reservatet hyser ett flertal vandringsleder av vilka Skåneleden är den längsta.

Under 1930-talet lockades ”målarprinsen” Prins Eugen till Brösarp under flera somrar för att avbilda backarna ur olika perspektiv. (Källa Wikipedia)

Svenska Mäklarhuset Kristianstad

Mäklare Svenska Mäklarhuset Kristianstad

Låt oss se till att din bostadsaffär bär frukt - anlita våra mäklare i Svenska Mäklarhuset Kristianstad redan idag.

Ring 46708384196 E-post [email protected]

Fundationsvägen 11, 29128 Kristianstad

Fri värdering, ja tack!

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.

Fri värdering

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.