Första lägenheten i Ängelholm – Så blir den din!

Är det dags för första lägenheten? Grattis! Att köpa första lägenheten är ett stort steg i livet. För att du ska kunna nå så nära din dröm som möjligt finns det en hel del att tänka på vid lägenhetsköp. Här är Svenska Mäklarhusets 7 bästa tips inför första lägenheten.

  • Ringa in ett område

Besök olika områden i jakten på den första lägenheten. Vad är viktigt för dig? Vill du ha nära till bra kommunikationer, en mataffär eller gröna naturområden? För att du ska kunna köpa första lägenheten gäller det att du är realistisk om vad du faktiskt har råd med. 

  • Fixa kontantinsats

Kom ihåg, om du ska låna till den första lägenheten så får du bara ta bostadslån för 85 procent av bostadspriset. Resten betalas som kontantinsats. Se till att fixa din kontantinsats i god tid. Vanligast är att man sparar ihop till den eller får hjälp med hela eller delar av kontantinsatsen av sina föräldrar för att kunna köpa sin första lägenhet. Du kan även ta ett privatlån men det har både högre ränta och krav på kort återbetalningstid.

  • Gå på många visningar

Även om du inte tänkt flytta till första lägenheten precis nu är det bra att gå på många visningar för att komma fram till vad du vill ha. Är det viktigt med balkong, eget sovrum? 

Du får sedan väga alla dessa parametrar mot området och bostadens pris inför att du ska köpa första lägenheten. Att köpa sin första lägenhet kan ta tid men ge inte upp.

  • Skaffa lånelöfte

Om du inte har pengar sedan innan för den första lägenheten behöver du ett lånelöfte. Kontakta en bank eller långivare. Banken räknar ut hur mycket du har råd att köpa att för och alltså vilken prisnivå du ska lägga dig på vid budgivningar. 

  • Undersök lägenheten

När du fastnat för en lägenhet och kan tänka dig att köpa första lägenheten bör du undersöka den grundligt på visningen. Det är köparens plikt och något att tänka på vid lägenhetsköp. Kolla även skicket på trapphus och hiss. Gå även igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning för att se att det är en bra förening med god ekonomi. I årsredovisningen får du även reda på kommande renoveringar.

  • Bestäm ett tak

Innan du börjar buda på den första lägenheten bör du ha bestämt dig för ett tak, hur mycket du kan tänka dig att betala för den. Om budgivningen överstiger ditt tak hoppar du av budgivningen och tittar på andra lägenheter. Det gäller att behålla lugnet och inte ryckas med i budgivningen. Det kan ta tid att hitta den första lägenheten men när du väl gjort det är allt jobb värt det.

  • Bud ej bindande

Har du vunnit en budgivning? Grattis! Om du dock skulle ångra dig, kom ihåg – ditt bud är inte bindande. Lägenheten är inte din förrän du har skrivit på kontraktet. På samma sätt kan det fram till påskrivningen alltid hinna komma ett nytt bud som överträffar dig och som säljaren kan nappa på. Se därför till att skriva på kontraktet så snart du kan för att säkerställa att lägenheten är din.