Alla nyheter

Svenska Mäklarhuset lanserar Ekonomikollen

Ekonomikollen är ett nytt digitalt verktyg där konsumenter får bättre koll på sin privatekonomi i samband med köp av en ny bostad. Kunderna kan nu fatta bättre beslut inför sitt köp. 

Många privatpersoner känner en osäkerhet över sin nuvarande och framtida ekonomi. Känslan grundas ofta i bristande kontroll och finansiella kunskaper. Den känslan blir ofta extra stark vid stora livsbeslut som t ex köp av en bostad. Det påverkar både välbefinnande och köpbeteende.

Vår uppfattning som fastighetsmäklare är att många kunder är osäkra på hur köpet av en ny bostad påverkar ekonomin både på kort och på lång sikt. Vi tror att våra kunder nu kan känna sig tryggare i besluten när Ekonomikollen finns och vågar förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Andreas Mühlich Marknadschef på Svenska Mäklarhuset.

Ekonomikollen är ett verktyg som ger en översikt men också prognoser av privatekonomin. I verktyget kan man jämföra två olika bostäder, t ex den ägda bostaden och den tilltänkta nya bostaden. På så sätt får man bara på några sekunder en bra bild av hur bostadsbytet påverkar ekonomin. Vill man fördjupa sig och få en personlig prognos om hur bostadsbytet påverkar ekonomin på längre sikt går man vidare till prognosdelen.

Tjänsten är väldigt enkel att använda. Genom att man använder sig av Bank-ID garanteras säkerheten på högsta nivå samt att man har automatiskt tillgång till kundens data från Sveriges alla banker. På så sätt fångar man upp all tänkbar ekonomisk information som påverkar resultatet i kalkylen.

I kalkylen kan man på ett enkelt sätt få en prognos över hur köpet påverkar ekonomin på lång sikt, tex vad som händer om man skaffar barn eller köper en ny bil. Verktyget ger inga rekommendationer eller garantier, men det ger en tydlig indikation på hur privatekonomin påverkas, säger Andreas Mühlich.

Ekonomikollen har tagits fram i samarbete med Econans och finns tillgänglig på alla Svenska Mäklarhusets bostadsannonser från och med den 29 augusti. Verktyget är gratis att använda.

Vill du veta mer? Kontakta Andreas Mühlich Marknadschef Svenska Mäklarhuset 0734-42 46 32, andreas.muhlich@smh.se eller Tobias Lewandowski Econans 0703-53 12 26,  tobias@econans.se

För mer information www.smh.se


Svenska Mäklarhuset är en fastighetsmäklarkedja på franchisebasis med 30 kontor i Stockholm, Uppsala, Skåne, Spanien och Thailand. Varje år förmedlar kedjan ca 3 000 bostäder. Svensk Nyproduktion ingår i koncernen och är en av de ledande företagen i Sverige inom förmedling av nyproducerade bostäder.

 

Econans är ledande inom verktyg för boendeekonomi. Deras simuleringsverktyg bygger på beräkningar och statistik kring ekonomi och samhällsutveckling. Det är utvecklat av ett team matematiker, civilingenjörer och ekonomer i Sverige.