Alla nyheter

Ljusglimtar, finns det?

Det talas ofta om köparens eller säljarens marknad. Man kan lite förenklat beskriva att det vid en stigande marknad är säljarens marknad och i en sjunkande, följaktligen köparens. Om det vore så enkelt, varför har vi i så fall ett överutbud med en mängd osålda bostäder? Priserna har under en period sjunkit, så det borde med andra ord vara köparnas marknad. Men så är inte fallet eftersom kostnaden att äga en bostad i de flesta fallen har ökat. Inflation och framför allt ränteläget har givetvis en stor kostnadspåverkan, så trots prisnedgången har köpkraften generellt sjunkit. Det här leder till att köpare och säljare har svårt att mötas och prisförväntningarna hos säljarna matchar inte köparnas köpförmåga.

Som tillägg ska nämnas att de flesta som rör sig på bostadsmarknaden är både köpare och säljare. Om det finns både köparens och säljarens marknad borde det finnas både vinnare och förlorare varje gång vi byter bostad, eller? Nej, riktigt så är det ju inte. Jag har berört ämnet tidigare och ni vet ju att ekonomin givetvis spelar stor roll i ekvationen. Men att trivas i sin bostad med området, grannar och kringliggande service är väl minst lika viktigt? Att barnen har en fungerande omsorg och att du har lätt att ta dig till och från jobbet spelar också stor roll. När du trivs med ditt boende och allt runtomkring, ja då är du en vinnare. Rent ekonomiskt handlar det för de allra flesta om att kunna finansiera sitt boende så sömlöst som möjligt och den stora ”vinsten” görs oftast när man lämnar marknaden.

Hur var det nu med ljusglimtarna? De flesta som köpte sin bostad innan pandemin har fortfarande gjort en ekonomiskt bra affär. Och alla de som vill byta upp sig från mindre till större (läs dyrare), ska passa på nu när mellanskillnaden har minskat. De som tycker att det går för fort när man är intresserad av en bostad kan nu allt som oftast njuta av en lugnare köpresa. Utbudet är relativt stort vilket gör att du som köpare har mycket att välja på. Som säljare kan det så klart vara stressande om försäljningen blir alltför utdragen, men tänk på att du förmodligen är köpare också och därmed kan dra nytta av rådande marknad. Så visst finns det ljusglimtar även om det kan kännas utmanande, både för dig som vill byta boende och för oss som vill hjälpa dig på resan.

Slutligen, vad tror vi om marknaden den närmsta tiden? Är den stabil? Ska priserna upp eller ner?  Marknaden har en lynnig personlighet och är inte alltid logisk. Min tolkning grundar sig på de rent ekonomiska förutsättningarna som råder just nu. Med dessa framför mig säger allt att priserna bör gå ner innan det vänder. Vändningen bör komma så snart det antingen kommer lättnader av politisk karaktär eller ekonomiska. När det sker är svårtolkat. Ytterligare en anledning till vändning kan vara att priserna har gått ner så pass mycket att investeringsviljan ökar och det anses relativt riskfritt att investera i en bostad som i viss mån känns kostsam men har en snabb möjlig avkastning. Kortfattat, priserna ner under närmsta halvåret, möjlig vändning tidigast till sommaren -24. Framtiden avgör vem av alla förståsigpåare som har rätt.

Jag vill till sist passa på att påminna om att vi som mäklare kan mycket mer än att marknadsföra och sälja bostäder. Vi kan vara rådgivare och ha en stöttande roll när du står i begrepp att köpa eller sälja en bostad. Och som vi brukar säga i vår kedja: Vi ger oss inte. Med det menar vi att vi inte ger oss förrän våra kunder, både köpare och säljare är helt nöjda med oss och sin bostadsaffär.

Mikael Meyer, vd Svenska Mäklarhuset