Ursprungligen är Höganäs ett fiskeläge kring vilket en gruvindustri utvecklades för brytning av kol och leror för tillverkning av eldfast keramik (Höganäskrus). Under 1830-talet utvecklades tegel- och keramikindustrin genom Höganäsbolagets försorg.
Av den gamla fiskarebebyggelsen återstår idag endast smärre rester.
I området runt det s.k. Höganäs nedre (dvs hamnen), i anslutning till Sundstorget, finns gatusträckningar och delar av bebyggelse bevarad. I det så kallade Höganäs övre, runt stadens andra torg, Gruvtorget, finns rester av gruvnäringen och därtill hörande bebyggelse. Området utmärks av rutnätsplan med en öppen torgplats, kring vilken det forna brukets centrala byggnader är grupperade. Inom Höganäs finns flera mindre områden med bostadshus, som i uppförts av gruvbolaget, som arbetarbostäder. År 2007 stod det tredje högsta huset i Skåne färdigt, "Jefasthuset" med sina 15 våningar.
Till Höganäs kan man ta sig med bil från Helsingborg via väg 111.
Höganäs har även bussförbindelse med Helsingborg via Pendeln 220 som går Höganäs-Helsingborg-(Landskrona).
I Höganäs finns både grundskola och gymnasium, i anslutning till dessa finns en skatepark samt idrottsanläggning med badhus, fotbollsplaner samt drivingrange. I centrum finns många trevliga restauranger men du finner även mataffär, bibliotek, banker, klädbutik m.m. På Magasin 36 eller på Höganäs Outlet finner du också många butiker butiker och andra verksamheter.
I Höganäs finns det gott om parkeringsmöjligheter och här parkerar man helt gratis.
Justera eller ta bort några filter.