Bjuv

Ekeby

Bjuv - Ekeby

Ekeby är en tätort i Bjuvs kommun i Skåne län. Orten består av två sammanvuxna samhällen och brukssamhället Skromberga.
Ekebys arkitektur är mycket påverkad av dess historia som brukssamhälle. Bebyggelsen domineras till största delen av en- och en och en halvplans villor, även om det finns en del flerbostadshus. De äldre husen, från början av 1900-talet, är till största delen i tegel, de nyare är för det mesta kataloghus i varierande utförande.
Många av husen i och runt Skromberga är utförda i gult så kallat skrombergategel. På 1870-talet började Skrombergaverken bryta stenkol och lera i området, men i början av 1900-talet började stenkolsproduktionen minska och 1965 stängdes den sista underjordsgruvan på orten. Brytningen av lera för produktion av klinker fortsatte dock. Skrombergaverken i Ekeby är även den fabrik som producerat fasadplattorna till Operahuset i Sydney. Den 27 juni 2008 lades produktionen vid Skrombergaverken ned efter 122 års oavbruten verksamhet. Det var då Sveriges sista kvarvarande kakel- och klinkerbruk.

Kommunikation

Trots sitt lugna och vackra läge är det nära till både Bjuv och Helsingborg.

Närservice

I Ekebys centrum finns några butiker och mataffär. På Gröningen, det vackra grönområdet mitt bland bostäderna, arrangeras bland annat midsommar- och valborgsfirande, ett uppskattat inslag bland de boende i området.

Övrigt

2018 hade statistikområdet Ekeby 3 369 invånare.

Helsingborg

Mäklare i Helsingborg

Låt oss se till att din bostadsaffär bär frukt - anlita våra mäklare i Helsingborg redan idag.

Ring 4642-610 25 20 E-post [email protected]

Grepgatan 44, 25448 Helsingborg

Fri värdering, ja tack!

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.

Fri värdering

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.