Kungs-Husby Staxhammar 16 Staxhammar
Staxhammar

Kungs-Husby Staxhammar 16

Sjövik, gammalt soldattorp, idag i 1970-talsskepnad

BUDGIVNING PÅGÅR

Sjövik, gammalt soldattorp, idag i 1970-talsskepnad

Tillfälle: prissänkt med ett accepterat pris på 2.500.000 kr! Grönskande tomt med Mälaren inom synhåll. Soldattorp som byggts ut och moderniserats till 1½-plansvilla.på 1970-talet. Huset ligger avskilt på en långsträckt tomt mellan skogsbryn och landsväg. I den gamla ladugården finns det gott om plats för förvaring. Den har nyligen förlängts med en vedbod. På tomten finns fortfarande torparens gamla åkermark, som på senare år brukats bl.a för att odla potatis och grönsaker. Bostaden har ett stort ljust kök med både elspis och vedspis. Intill köket ligger ett vardagsrum med ljus från två håll. Den utbyggda delen rymmer sovrum/arbetsrum och stort badrum/tvättstuga. På huset övre plan finns en stor möblerbar hall med gott om plats för umgänge vid öppen spis.. Det finns också två sovrum och ett rymligt badrum.

Visa mer

SNABBFAKTA

  • accepterat pris: 2 500 000 kr
  • Antal rum: 5 rum
  • Boarea: 109 kvm + 1 kvm biarea
  • Byggnadsår: Soldattorp, Ombyggt och utbyggt på 1970-talet
  • Område: Staxhammar, Enköping
  • Besiktigad: Ja
  • Fastighetsbeteckning: Staxhammar 3:1
Högsta BUD

1 800 000 kr

På webbplatsen redovisas normalt alla inkomna bud. Undantagsvis kan det förekomma att säljaren beslutar att ett visst bud inte ska redovisas på webbplatsen. Du kan alltid vända dig till mäklaren för att få information om samtliga bud. Samtliga bud noteras också i den budgivningslista som mäklaren enligt lag ska upprätta och överlämna till köpare och säljare.

Visa mer

Visningar

Intresserad av visning? Vänligen kontakta mäklaren.

Intresseanmälan
Ansvarig mäklare
Anders Walldén

Anders Walldén

Reg. fastighetsmäklare

Välkommen till Kungs-Husby Staxhammar 16

Tillfälle: prissänkt med ett accepterat pris på 2.500.000 kr! Grönskande tomt med Mälaren inom synhåll. Soldattorpets namn är Sjövik. Det lär ha stått sedan mitten av 1800-talet.. När det indelta systemet upphörde blev många soldattorp med tiden öde. Många friköptes. Sjövik friköptes på 1930-talet. Torpet byggdes ut och moderniserats till 1½-plansvilla.på 1970-talet. Huset ligger avskilt på en långsträckt tomt mellan skogsbryn och landsväg. I den gamla ladugården finns det gott om plats för förvaring och möjligheter till att snickra. Den har nyligen förlängts med en vedbod. På tomten finns fortfarande torparens gamla åkermark. Den har under många år använts för att odla potatis och grönsaker. Bostaden har ett stort ljust kök med både elspis och vedspis. Intill köket ligger ett vardagsrum med ljus från två håll. Den utbyggda delen rymmer sovrum/arbetsrum och stort badrum/tvättstuga. På husets övre plan finns en stor möblerbar hall med gott om plats för umgänge vid öppen spis.. Det finns också två sovrum och ett rymligt badrum.

Altan

Förstukvist/altan mot skogen med eftermiddagssol. Den är möblerbar för mat och umgänge. C:a 16 kvm med trätrall på golvet. Ett tak skyddar mot regn och alltför gassande sol.

Hall

Gott om plats för skor och ytterkläder. Plastmatta på golv . Tapet på väggar.

Kök

Inbjudande kök med ljus från två håll. Bra plats för matbord vid fönster. Modern vedspis från Wamsler med el.spis intill från Gorenje. Köksfläkt från Electrolux. Helkyl och helfrys från Electrolux.. (Det finns extrafrys i förrådsdelan i badrummet vid entrén). Diskmaskin från Electrolux. Trappa upp till övre planet. Plastmatta på golv. Målade väggar.

Vardagsrum

Rum med mycket ljus. Plats för både bekväma sittmöbler och matbord. Plastmatta på golv. Tapet på väggar. Här finns ingång för fiber.

Trappa

I kanten av köket leder en trappa upp till övre plan

Övre hall

Stor öppen, möblerbar hall med en murad öppen spis, som fångar blicken. Bra plats för bekväma möbler. Därtill en läshörna. Eklaminat på golv. Målade väggar.

Sovrum 1

På entréplan med fönster mot trädgård. Kan med fördel användas som arbetsrum eller rum för övernattande gäster. Plastmatta på golv. Tapet på väggar. Innanför rummet finns ett pumprum med pump från 2019, vattenrening (filter byttes 2021, räcker i upp till 6-7 år) och varmvattenberedare på 110 l från 2018..

Sovrum 2

På övre plan med fönster mot åker och trädgård. Trälaminat på golv. Tapet på väggar.

Sovrum 3

På övre plan med fönster mot äppelträdgård. Trfälaminat på golv. Målade väggar.

Badrum 1

På entréplan med två fönster. Stort rum, som även ger plats för garderober. Duschkabin i hörn. Tvättfat och toalettstol. Tvättmaskin från Samsung. Helfrys från Cylinda. Fläkt. Plastmatta på golv och tapet på väggar utom i förrådsdelen. Bakom duschkabin finns en väggmatta.

Badrum 2

På övre plan med fönster. Badkar. Tvättfat och toalettstol. Fläkt. Plastmatta på golv. Våtrumstapet på väggar och i en del av taket.

Trädgård

Trädgården har en underbar blandning av det vildvuxna mot skog och berghäll och det mer ansade med gräsmattor, fruktträd, buskar och blomrabatter. Här kan man slå sig ned och ta förmiddagskaffe under äppelträdet eller bara sitta på en sten och njuta av fågelkvitter.

Tomten

Tomten är långsträckt mellan väg och skog. Den åkermark som tillhörde soldattorpet finns kvar, idag dock delvis en vildvuxen gräsmatta. Här har det odlats potatis och grönsaker. Det finns också fruktträd, krusbärs- och vinbärsbuskar

Omgivningar

Huset ligger utefter vägen mot Grönsöö, där vägen tar slut. Huset omgivs av vacker natur. Upp i skogen finns ett högt berg, Bergtäppan. Från detta berg har man en betagande utsikt över Kalvsundet till Hällvik. Det finns badmöjligheter åt båda håll från Sjövik. Dels vid en privat brygga innanför en vägbom, dels på vägen mot Grönsöö, som kan erbjuda bad vid fina berghällar intill Mälarens strandkant. Det finns möjlighet till båtplats.

Uthus

Gammal ladugård från soldattorpets tid, liksom rester av jordkällare. I ladugården ryms också redskap, arbetsbänk och virke.

Gästhus

Inrett med pentry, sovrum och dusch/WC. Det finns el indraget. Dock är inte vatten och avlopp anslutet. C.a 20 kvm. Står på hjul.

Visa mer

Planskisser

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Anders Walldén

"Jag hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering."

Anders Walldén

Reg. fastighetsmäklare

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Jag hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering.

ALLMÄNT

Fastighetsbeteckning
Staxhammar 3:1
UPPLÅTELSEFORM
Friköpt
BOENDEFORM
1-familjs friliggande villa
Antal rum
5 rum, varav 3 sovrum
Boarea
109 m² + 1 m² biarea taxeringsinformation
Tomtarea
2 299 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt, vildvuxen mot skog och bergknalle
Uteplats
Både på gräsmatta i väster- och i österläge. Altan/förstukvist med trätrall på golvet.
Bilplats
Grusad yta vid vägkanten och utanför köket.
BESIKTIGAD
Ja
Försäkrad mot dolda fel
Ja
Övrigt
- 1850 och 1970-tal i ett och samma hus
- Fruktträd och egen åker
- Mälaren inom synhåll

BYGGNADSFAKTA

Uppvärmning
Direktverkande el och ved
BYGGNADSÅR
Soldattorp, Ombyggt och utbyggt på 1970-talet 
Byggnadstyp
1½-plansvilla
Fasad
Träpanel
Fönster
2-glas och 3-glas
Tak
Korrugerad plåt
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Grundläggning
Krypgrund och platta på mark
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
VENTILATION
Självdrag. Paxfläkt och köksfläkt kompletterar
RENOVERINGAR MM.
Det ursprungliga soldattorpet har sannolikt stått på sin plats sedan mitten av 1800-talet. Det friköptes på 1930-talet. På 1970-talet genomfördes en omfattande modernisering. Torpet tilläggsisolerades. Det byggdes ut på bredden. Därmed blev den nya vinden större och inredningsbar. Den stora vinsten blev tre sovrum och två badrum.
Övriga byggnader
Gammal ladugård från soldattorpets tid, liksom rester av en jordkällare. På tomten finns också ett hus av modernare snitt, som inretts med pentry, sovrum och WC/dusch. El finns. Dock är inte VA anslutet. Står på hjul.

Ekonomi

accepterat pris
2 500 000 kr
FASTIGHETSAVGIFT
8 874 kr/år
KOMMUNALSKATT
33,311%
TAXERINGSVÄRDE
1 798 000 kr (Taxeringsår 2021)
BYGGNADENS TAXERINGSVÄRDE
1 317 000 kr
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
UTTAGNA PANTBREV
400 000 kr

dokument

DRIFTKOSTNADER/ÅR

El
26 600 kr/år
VA
1 600 kr/år
Renhållning
2 700 kr/år
Försäkring
4 050 kr/år
Sotning
800 kr/år
Kommentar
Obs, angiven kostnad för el, räknat på 16.055 kWh/år, inföll under en period då elpriset gick upp kraftigt. Samtidigt kunde säljaren inte elda med ved. Nivån är därför ovanligt hög. Därtill tillkommer nätkostnad på c:a 16.100 kr/år, räknat på 12.516 kWh/år. Utbyte av tre gamla elpaneler och installation av luft/luftvärmepump skulle sänka elförbrukningen påtagligt, se Energideklaration 2022-08-31. Kostnad för VA handlar om byte av filtermassa och slamtömning av trekammarbrunn.
DRIFTKOSTNAD TOTAL
35 750 kr/år
DRIFTKOSTNADEN AVSER
1 person
Nätbolag
Vattenfall
Elleverantör
Telge

Energideklaration

Energideklaration
Utförd 2022-08-31
Energiförbrukning
129 per kvm (Atemp) och år
Energiklass
E

INSKRIVNINGAR / PLANBESTÄMMELSER

Servitut, etc
Avtalsservitut Elledning Mm
Last: Avtalsservitut: Elledning Mm, 0381IM-07/4158.1

Allmänt om området

Närområdet
I tätorten Lillkyrka - drygt 7 km från Staxhammar - finns en skola (förskola till sjätte klass), daghem och äldreboende. Där finns också en idrottsförening, Södra Trögds IK, som har fotboll och innebandy på programmet. Närmaste större livsmedelsbutik, en Tempobutik, ligger strax efter avfarten från E18 i Grillby. Där kan man kan handla mat på väg hem till Staxhammar. Det finns också en digital Lifvs-butik på närmare håll, i Veckholm. I grannskapet finns Nibble gårdscafé, populärt utflyktsmål på sommaren. Någon kilometer från Staxhammar ligger närmaste sockenkyrka, Kungs-Husby kyrka. Den invigdes på 1300-talet.

Övrigt

Huset omgivs av vacker natur. Upp i skogen finns ett högt berg, Bergtäppan. Från detta berg har man en betagande utsikt över Kalvsundet till Hällvik. - Det finns badmöjligheter åt båda håll från Sjövik. Dels vid en privat brygga innanför en vägbom, dels på vägen mot Grönsöö, som kan erbjuda bad vid fina berghällar vid Mälaren. På Grönsöö Slott kan man äta mat. Slottet har också varje år en uppskattad äppelmarknad.

Bolånekalkyl

HITTA BOSTADEN

Läget är akut

Barnen i Ukraina behöver ditt stöd. Ryssland har invaderat Ukraina och hela landet står nu under stor press. Konsekvenserna för civilbefolkningen och framför allt barnen är förödande. Svenska Mäklarhuset har genom SOS Barnbyar under många år aktivt arbetat för en tryggare miljö för barn i Ukraina. Tillsammans kan vi göra större skillnad.

Jag vill stötta barnen

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.