Harnäsvägen 8 Björkö
Björkö

Harnäsvägen 8

Lantbruksenhet med sjöläge!

Till salu

Lantbruksenhet med sjöläge!

En härlig lantbruksenhet belägen på södra Väddö, närmare bestämt Björkö. Fastigheten har strandläge, mycket skog och bra kupering. Med enkla medel får man fram ytterligare sjöutsikt som är rakt i söder. Byggnaden ligger högt uppe på fastigheten och är en permanentbyggnad byggd 1996 i gammal sekelskiftesstil, helt i stil med läget och i Roslagens skärgård. Snickarglädje, kakelugn etc. Huset har idag 4 rum, kök och vardagsrum med öppen spis, allt i bra standard. Potential att ändra till 6 rok. Eget VA och brygga med strandskyddsdispens. Fastigheten har mycket stor potential. Välkomna att kontakta mäklaren för information och ytterligare visningar. Välkomna!

Visa mer

SNABBFAKTA

 • utgångspris: 7 500 000 kr
 • Antal rum: 4 rum
 • Boarea: 100 kvm
 • Byggnadsår: 1996
 • Område: Björkö, Norrtälje
 • Besiktigad: Ja
 • Fastighetsbeteckning: Skeppsmyra 4:13
utgångspris

7 500 000 kr

Visningar

Intresserad av visning? Vänligen kontakta mäklaren.

Intresseanmälan
Ansvarig mäklare

Wiveca Frisell

Reg. fastighetsmäklare / Franchisetagare
Assisterande

Kalle Ahlberk

Reg. fastighetsmäklare

Välkommen till Harnäsvägen 8

 • Lantbruksenhet
 • Sjöläge med egen brygga
 • Huset byggt 1996
 • Fungerande kakelugn
 • 8,8 HA mark
 • Preliminär avstyckningsmöjlighet
 • Fiber indraget

Allmänt om bostaden

En fantastisk lantbruksfastighet med stor potential. Utvecklingsmöjligheter finns, kontakta mäklare för mer information. Huset byggdes 1996 och har sedan dess renoverats löpande. Besiktningen hade egentligen inte några kommentarer förutom små noteringar. Dolda Fel försäkring kommer att tecknas.

Visa mer

Flygbilder

Ett axplock av den fina omgivningen.

Visa mer

Utsikt

Nyligen har man skapat en "korridor" ner mot sjön för att påvisa att man kan få till en magisk sjöutsikt. Träden som egentligen är "sly" är lätt att fälla och det öppnar upp ett helt fantastiskt läge.

Visa mer

Brygga

Egen brygga med strandskyddsdispens nere vid vattnet. Uppbyggd väg ut mot bryggan.

Visa mer

Vardagsrum

Ett härligt ljust rum med vita väggar och ekparkett. Vacker kakelugn som sotades och brandskyddskontroll utfördes 2019 utan anmärkning.

Visa mer

Kök

Vinkelkök med vita luckor, ekparkett och en fantastiskt burspråk med stora fönster som vetter mot vattnet. Utgång ut till trädgården.

Visa mer

Badrum

Nyrenoverat badrum från 2021 med våtrumstapet och våtrumsmatta. Eget avlopp och eget vatten.

Inredningen består av dusch, wc och handfat. Ny tvättmaskin

Visa mer

Hall

Välkomnande hall med god yta för förvaring.

Visa mer

Välkommen!

Fin skogsväg leder upp mot huset. Välkomna in i sekelskifte fast i ny tappning.

Visa mer

Sovrum

Huset har idag 2 sovrum men man kan med enkelhet skapa fler sovrum utan att bygga till.

Visa mer

Allrum

Fint rum med stora fönsterpartier som vetter mot söder och med utsikt ner mot sjön. Allrummet kan enkelt delas av till flera sovrum.

Visa mer

Övriga byggnader

Bod som lämpar sig perfekt för verkstad, förvaring eller ett enklare gästrum.

Äldre garagebyggnad som med dess byggrätt gör det möjligt att ersättas med nyare byggnad såsom garage, ekonomibyggnad etc. Mer information finns på Norrtälje kommun

Visa mer

Kartor

Fastighetskarta. Tydligare karta finns under dokument samt på Lantmäteriets hemsida: https://minkarta.lantmateriet.se/

Visa mer

Länkar

Norrtälje:
https://www.norrtalje.se/

Björkö:
https://bjorkoarholma.se/

Väddö:
https://vaddogardsmejeri.se/
https://vaddobygden.se/
https://www.roslagen.se/vaddo
https://visitskargarden.se/resmaal/norra-skaergaarden/vaeddoe.aspx
https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4dd%C3%B6

Förvärvstillstånd:
https://jordbruksverket.se/utveckla-foretagande-pa-landsbygden/forvarvstillstand

Visa mer

Närområde

I närområdet har man möjlighet till mycket fina utflykter i hela Norrtälje skärgård, tex till Arholma.
Avstånd:
Mataffär Ica Backa, 10km
Norrtälje 50 km, Stockholm 115 km, Uppsala 100 km

Är man ingen båtfarare finns det trevliga promenader eller joggingturer att göra i grannskapet eller på sin egna mark. Trevliga bilutflykter att rekommendera är att besöka populära Edblads i Gåsvik (restaurang och butik), eller åka till Simpnäs och ta färjan till Arholma, eller besöka Väddö Alpackagård.

Visa mer

Omgivning

Björkö är en före detta ö i Norrtälje kommun, numera sammanvuxen med Väddö.

Björkö omtalas i skrift första gången 1409 (Birke thinglagh), då i ett räfstetingsprotokoll.[1] Av allt att döma har ön inte forntida bebyggelse. Under 1700-talet kom dock flera av bönderna och fiskarna bli rika genom bondeseglation. Man levererade till en början främst sandsten till de uppländska masugnarna och till kvarnstenar. Under 1900-talet övergick man i stället till att leverera gatsten. De rikare redarfamiljerna på ön kom att bli kända som "björköadeln".

1848 byggdes vägbanken som förenade Björkö med Väddö på initiativ av Matts Pehrsson i Öster Edsvik som under Krimkriget byggde upp en betydande förmögenhet som redare. Han gifte sig med dottern till den främsta galeasbyggaren på ön, Olof Pehrsson i Stridsby. En annan av betydande redarby var Söder Marum, där innevånarna 1825 ägde 7 tvåmastade skonare och en jakt. Redarkrisen 1873 innebar stora svårigheter för öborna. En viss ersättning kom med den begynnande turismen då många började hyra ut hus till sommargäster. 1907 öppnade Stockholms stad Finala stenhuggeri för tillverkning av gatsten på halvön Stora Änklingen, där som mest 60 arbetare var anställda. Redan 1923 upphörde dock stenbrytningen. Vid Simpnäs öppnades 1915 en lotsstation, vilken 1996 flyttades till Kapellskär. Den 1891 bildade Björkö-Arholma Sjömannaförening öppnade 1951 ett museum i Marum, vilket 1980 flyttades till Simpnäsviken. Under en period i början av Ålandstrafiken bedrev Rederi AB Slite trafik mellan Simpnäs och Mariehamn.

Björkö-Arholma kyrka uppfördes på Björkö 1890 som kapell för Björkö evangelisk-lutherska missi0nsförening och blev från 1905 kapell i Svenska kyrkan. 1914 bröts Björkö tillsammans med Arholma ur Vätö socken och bildade en egen socken. Då kyrkan främst omges av hälleberg anlades kyrkogården vid Marum någon kilometer söderut. I närheten av kyrkan ligger Dragsviken som där nästan möter den tidigare viken Kullboviken. Här fanns tidigare ett drag där båtar drogs över näset för att korta färdvägen.

På södra delen av Björkö mot Kullboviken ligger flera äldre gårdar. Blekunge gård uppfördes som redar- och skeppsbyggargård 1840, väderkvarnen vid gården är från 1812. Nedre Kullagården uppfördes 1842 av Jan Mattsson som blev mycket omtalad för sina dyrbara vanor innan han senare gjorde konkurs. Södra Kullagården vid landsvägen är även den en ridigare redargård med huvudbyggnad från 1839 och en mindre drängstuga. Ladugården invid vägen är över 70 meter lång. I närheten av Rumshamn där konstnären Harald Lindberg föddes finns en kolerakyrkogård. Vid byn Skeppsmyra ligger gården Lyckhem, som ursprungligen var en redargård men 1904 köptes av en hemvändande svenskamerikan. Han hade med sig den förminskade kopia av frihetsgudinnan som nu står framför huvudbyggnaden. 1916 gjordes Lyckhem om till pensionat och senare har gården gjorts om till vandrarhem med tillhörande Skeppsmyra camping. Lyckhems gästbrygga ligger vid Sterbnäsviken där tidigare låg en handelsbod, vilken även fungerade som lönnkrog. Till Ängholmen längst söderut på ön ankom i slutet av andra världskriget en grupp estniska flyktningar från Rågöarna av vilka en del kom att bosätta sig här på Björkö.

Visa mer

ALLMÄNT

Fastighetsbeteckning
Skeppsmyra 4:13
UPPLÅTELSEFORM
Friköpt
BOENDEFORM
1-familjs friliggande villa
Antal rum
4 rum, varav 3 sovrum
Boarea
100 m² taxeringsinformation
Tomtarea
88 123 kvm
Tomttyp
Lantbruksenhet
BESIKTIGAD
Ja
Försäkrad mot dolda fel
Ja
Övrigt
Väddö är en ö i norra Roslagen och ligger ca 10 mil norr om Stockholm och är en av Sveriges största öar. I söder övergår Väddö till Barnens Ö och Björkö och i norr till Fogdö och Singö. Björkö stäcker sig från Salnö i norr till Ängholmen i söder.

Kommunnamn
Norrtälje

Skolor och barnomsorg
På Väddö finns 4 st grundskolor med förskoleklasser upp till årskurs 9.

Kommunikation
Buss 636 från Norrtälje.
Vaxholmsbåt till Östersjö brygga.

Affärer och restauranger
På Väddös södra halva finns två ICA butiker. En ICA Nära i Backa och en ICA Supermarket i Älmsta. I Simpnäs finns restaurang Lotsvillan Pad Thai och Barnens Ö krog & scen serverar såväl mat som välbesökta musikarrangemang.

Kultur och nöjen
I Simpnäs på Björkö ligger sjömännens eget museum. På sjömannamuseet visas sjöfartens och segelsjöfartygens storhetstid på Björkö. Museet drivs av Björkö-Arholma Sjömannaförening. Här arrangeras också Simpnäsdagen och temaaftnar. Museet är öppet juni-augusti, lördagar och söndagar.

Waxholmsbolagets båtar tar dig från ångbåtsbryggan i Simpnäs hamn till ön Arholma där du bl.a kan besöka Batteri Arholma samt äta en god bit mat på såväl Arholma Nord som Arholma dansbana.

BYGGNADSFAKTA

BYGGNADSÅR
1996 
Byggnadstyp
2-plansvilla
Fasad
Trä
Tak
Plåt
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp

Ekonomi

utgångspris
7 500 000 kr
FASTIGHETSAVGIFT
8 874 kr/år
KOMMUNALSKATT
32,061%
TAXERINGSKOD
120, Lantbruksenhet, bebyggd
UTTAGNA PANTBREV
625 000 kr

dokument

Energideklaration

Energideklaration
Ej nödvändig

INSKRIVNINGAR / PLANBESTÄMMELSER

Servitut, etc
Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra FS:25, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:10, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:11, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:12, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:13, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:14, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:15, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:16, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:17, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:18, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:19, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:2, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:20, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:21, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:22, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:23, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:24, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:30, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:32, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:33, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:35, Samfällighet: Norrtälje Skeppsmyra S:9

HITTA BOSTADEN

Läget är akut

Barnen i Ukraina behöver ditt stöd. Ryssland har invaderat Ukraina och hela landet står nu under stor press. Konsekvenserna för civilbefolkningen och framför allt barnen är förödande. Svenska Mäklarhuset har genom SOS Barnbyar under många år aktivt arbetat för en tryggare miljö för barn i Ukraina. Tillsammans kan vi göra större skillnad.

Jag vill stötta barnen

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.