Gröndalsvägen 184 Gröndal/Ekensberg
Gröndal/Ekensberg

Gröndalsvägen 184

VACKER SEKELSKIFTESFYRA I ANRIKT 1700-TALSHUS!

Såld

VACKER SEKELSKIFTESFYRA I ANRIKT 1700-TALSHUS!

- 1700-tals lägenhet!

Varmt välkomna till ett hem utan dess like, en bostad från Bellmans tid! Enligt sägen satt Bellman i husets salar och höll låda när det begav sig.

Denna vackra sekelfyra ligger på ett eget våningsplan i Ekensbergs värdshus med anor från 1700-talets fösta hälft. Byggnaden har en lång och spännande histora genom flera sekel och figurerar bland annat i Fredmans Epistel N:o 48. År 2009 byggdes huset om till bostäder och fördelas idag på tre lägenheter i en liten och trygg bostadsrättsförening. Här bor du med villakänsla på plan två med en egen ingång och en stor uteplats utanför entrén, bredvid entrén hittar du lägenhetens separata förråd.

Lägenheten utmärker sig av vackra karaktärsdrag som sträcker sig bak till 1700-talet blandat med moderna och sobra materialval. Lägenheten har fönster i tre väderstreck som följer solen från morgon till kväll och bjuder på ett ljuvligt ljusinsläpp. Bostaden har en otrolig rymd med en takhöjd upp över 3m som måste upplevas på plats. Takhöjden, de djupa fönsternischerna, stuckaturer, tjocka väggar och vackra trägolv sätter både charm och karaktär. Lägenheten är mycket välplanerad med stora sociala ytor, öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Vidare erbjuds tre rymliga och rogivande sovrum. Ett modernt badrum som pryds av kaklade väggar och klinkergolv, golvvärme samt separat tvättdel. En inbjudande och yteffektiv hall med klinkergolv och golvvärme samt plats för förvaring. Till sist erbjuds en stor uteplats utanför entrédörren som vetter åt sydväst. Den privata uteplatsen bjuder på mycket sol samt gott om plats för möblering av matgrupp, loungemöbler, grill och förvaring.

Brf Stapelbädden 6: Under 1980-talet byggdes huset om till föreningslokaler för att 2009 byggas om till bostadshus. Tre lägenheter, en på varje våningsplan, inreddes, och de bildar tillsammans Brf Stapelbädden 6. Alla lägenheter har egna ingångar så boendet är avskilt och privat. Föreningen har en har en god ekonomi och låg belåning på endast 1,3 mkr, vilket motsvarar 6 000kr/kvm. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar eller stora renoveringar,(Kontrollerat 2023-02-01).

Historia om fastigheten: Ekensbergs värdshus har anor från tidigt 1700-tal. På 1700-talet var udden av Ekensberg en ö som skildes från fastlandet via ett litet sund och värdshuset låg strax intill detta sund. Vid denna tid fanns det många sommarnöjen i området och folket åkte hit soliga sommardagar och njöt av den vackra naturen, däribland Carl Michael Bellman som i Fredmans Epistel N:o 48 (Solen glimmar) från 1769 diktar "Morgonsupen, Movitz, går. Ljuvligt böljan svallar. Ser du Ekensberg? Gutår!". Ekensbergs värdshus fungerade tidvis under århundradet som sjökrog och när krogverksamheten så småningom avvecklades kom huset bland annat att nyttjas till zinkfabrik. Varvsverksamhet pågick på Ekensberg från 1870-tal till 1970-tal och under den tiden fungerade huset som ett huvudkontor. När de gamla varvsbyggnaderna revs fredades värdshuset och är nu den enda byggnad på sin ursprungliga plats som finns kvar från varvsepoken.

Ekensberg är ett mycket lugnt och omtyckt område i närheten av Stockholm City. Det är svårt att finna ett mer barnvänligt och naturnära område – en oas mitt i staden. Närområdet präglas av badplatser, badbryggor, grönska, långa promenadstråk och motionsspår längs med vattnet som utnyttjas både vinter- och sommartid. Med en mycket uppskattad grundskola och många omtyckta förskolor i området kan man som förälder känna sig trygg. En kort promenad tar dig till Gröndals centrum eller till vackra Vinterviken, det pittoreska Trädgårdscaféet med omgivande kolonilotter eller kulturutbudet på närliggande Färgfabriken. Ekensberg bjuder på kommunikationer i form av buss och pendelbåt (SL båtlinje 89). Bussturen tar ca 10 minuter till Liljeholmens centrum där tunnelbanan eller tvärbanan tar dig vidare in till stan. Pendelbåtlinjen ligger knappt 100 meter från lägenheten och tar dig med en kort båttur på ca 15 minuter in till Stadshuset samt vidare mot Mälarhöjdsbadet eller Drottningholm. Med bil når du snabbt Essingeleden, Liljeholmens Galleria och Stockholm City.

Visa mer
Slutpris

7 450 000 kr

Ansvarig mäklare

Alexander Satzger von Balvanyos

Reg. fastighetsmäklare

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.