Villa till salu på Mensätra Gård - Förmansvägen 5 i Mensättra
Mensättra

Mensätra Gård - Förmansvägen 5

EN GÅRD MED ANOR FRÅN 1400-TALET OCH UNIKA FRAMTIDA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER

Till salu

EN GÅRD MED ANOR FRÅN 1400-TALET OCH UNIKA FRAMTIDA UTVECKLINGSMÖJLIGHETER

Mensättra Gård är en av Nackas få bevarade byggnader från tidigt 1700-tal med tidsenlig allmogekaraktär. Gården väntar nu på den som vill vara med och skriva gårdens framtida historia. Endast 15 minuter från Stockholm ligger denna idylliska gårdsdröm på drygt en hektar, mitt i ett lugnt villasamhälle. En unik kulturskatt som väntar på att få leva upp igen – och som ger den kreativa och händige stora möjligheter till både bevarande och utveckling.

Ska den åter bli en levande gård med katt, höns och odlingar? En bostad, med levande och återskapad byggnads- och kulturhistoria, för den aktiva barnfamiljen? Eller är det ett utvecklingsprojekt för dig med stora visioner, där gamla byggrätter och möjligheter kan möjliggöra nya byggnader och verksamheter?

Visa mer
Mensätra Gård - Förmansvägen 5 Mensätra Gård - Förmansvägen 5 [email protected] Svenska Mäklarhuset

SNABBFAKTA

  • Utgångspris: 21 000 000 SEK
  • Antal rum: 4 rum
  • Boarea: 128 kvm + 102 kvm biarea
  • Tomtarea: 10 630 kvm
  • Byggnadsår: 1929
  • Område: Mensättra, Nacka
  • Fastighetsbeteckning: Mensättra 1:141
Utgångspris

21 000 000 SEK

Visningar

Intresserad av visning? Vänligen kontakta mäklaren.

Intresseanmälan
Ansvarig mäklare

Mia Leijon

Reg. fastighetsmäklare / Franchisetagare

Välkomna till Mensätra Gård!

Efter en kort färd genom ett uppvuxet och idylliskt villasamhälle, möter du oväntat en gård som tiden har glömt. En hektar före detta utgård med huvudbyggnad, mangårdsbyggnad, härbre, småbyggnader och spår av tidgare ladugård och flygelbyggnader. Huvudbyggnaden är från tidigt 1700-tal men har anor från 1400-talet. En gårdsidyll av det här slaget, fem minuter från bussen och en kort cykeltur till handel och service hittar man sällan idag. Framför allt inte 15 minuter från Stockholm city. Gården längtar efter kärlek och omvårdnad, men en historisk idyll av det här slaget hittar du allt mer sällan.

Fastighetsbeskrivning

På den gruslagda uppfarten mot gården, längs stenmuren, möts du av en stor gammal mangårdsbyggnad till höger och gårds- och boningshuset uppfört 1720 till vänster. Till höger om uppfarten låg det länge en större ladugårdsbyggnad i två plan. Ladan brändes ned 1903, blev därefter åter uppbyggd, för att så sent som på 70-talet rivas. Du kan ana bodar, garage, härbre (för veden till de öppna spisarna), och på väg till huvudbyggnaden visar skymtande grunder, nu gömda i gräset, var de tidigare uppförda flygelbyggnader låg. Huvudbyggnaden har fram till idag använts som bostad. Går du runt knuten, känns det som om du skulle kunna möta Emil och drängen Alfred.

Huvudbyggnad

Ett hus som längtar efter kärlek.

Huvudbyggnaden möter dig med en stor inredningsbar hall. Var du än vandrar runt i huset så möter du detaljer som berättar om husets långa historia. Till vänster ligger det stora lantköket, du kan nästa känna doften av nybakat och kaffe. Bottenvåningen rymmer två stora rum på var sida om den stora salen. Och dessutom "Guns rum" ett bra sovrum med intilliggande wc. Här finns även garderober, en inbyggd kakelugn, specialbyggt skåp för konjaken och groggen. Så bottenvåningen rymmer en stor hall, ett lantkök, tre bra rum - sovrum eller vardagsrum och en fin sal som binder rummen samman. Ge huset den kärlek det förtjänar, och du får en unik fastighet med 300 års historia i väggarna.

Inredningsbar vind

Tar du trappan upp så kommer du upp till den stora inredningsbara vinden - idag en tidskapsel där du kan se generationer av tapeter, barnteckningar och hyllor med prylar, Men du kan också ana hur ovanvåningen lätt, med kärlek, fantasi och lite hårt arbete kan bli många vackra rum till.

Gårdens historia i korthet

Här i de äldsta delarna i Boo socken i Nacka ligger Mensättra gård unikt bevarad. Första gången benämnd i skriftliga källor år 1459. Dagens bevarade manbyggnad är från 1720-talet, uppförd strax efter rysshärjningarna 1719 då den äldsta gården brändes ner. Huvudbyggnaden speglar skärgårdsallmogens byggnadsskick under 1700-talet och 1800-talets början. Det brutna taket förekom på flera bondgårdar i Värmdö gamla skeppslag, som Boo tillhörde i äldre tider, och tyder samtidigt på influenser från dåtidens stads- och herrgårdsarkitektur.

Gården har sina anor från 1400-talet,. Mensättra har varit en relativt liten gård med ägare från mestadels lägre adeln. Under sin tid som lantbruk brukades den för det mesta under andra större gårdar och säterier i området, som Boo Gård intill Stäket. Idag är det är relativt få före detta gårdar bevarade i Boo socken, Mensättra är en av de få bevarade. Det kan tyckas konstigt då Mensättra var relativt oansenlig jämfört med de mycket större och luxuösa herrgårdarna, men det var kanske just dess ”obetydlighet” som räddade den.

Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden med sina fyra nedre rum och kök, och även här en inredningsbar vind, kräver större insatser, men kan komplettera gårdens återuppväckande på ett värdigt sätt.

Unik potential

Gården är i Nacka kommuns kulturmiljöprogram beskriven som att den speglar skärgårdsallmogens byggnadsskick under 1700-talet och 1800-talets början. Det poängteras också att det brutna taket tyder på influenser från stads- och herrgårdsarkitekturen. Jordbruket här och på andra gårdar upphörde successivt kring 1900 och markerna blev attraktiva för sommarhusbebyggelse och gårdarna försvann. Endast Mensättra Gård lever kvar med sina unika årsringar.

En kommunantikvarie skulle med säkerhet framhålla de positiva miljövärden som finns bevarade och som även kan tillkomma vid ett återuppförande av tidigare byggnader. Detta skulle på ett unikt sätt kunna framhäva Boo sockens kulturbygd. På olika platser runt om i landet finns det bra exempel på nybyggen som ersätter tidigare byggnader med kulturvärden som lador, och som därmed lyckas tillskapa en berättelse om tidigare användning.

De fastigheter som inte längre finns på egendomen, vittnar med tydlighet om gårdens långa historia. Det äldsta boningshuset hade två vackra flygelbyggnader på varsin sida snett framför huset. En lada och ett stall brändes ned den 15 juli 1719 när ryssarna attackerade med sin galärflotta under ”Slaget vid Stäket”, Orsaken till att ryssarna attackerade Sverige var att de ville tvinga oss till fred efter nitton år av krig. Många byggnader återuppbyggdes därefter, somliga för att åter årtionden senare rivas. Under århundradens lopp har det funnits många olika fastigheter på egendomen som svinhus och bodar. Ladugården som stod en bit bort från boningshuset, på andra sidan vägen utanför stenmuren, och som dominerade intrycket av en levande gårdsmiljö revs först någon gång i början på 1970 talet.

Detaljplan

Klicka gärna på länken till detaljplanen under rubriken "allmänt". Eller gå till: http://infobank.nacka.se/ext/Bo_Bygga/detaljplaner/laga_kraft/skannade_planer/92_79.pdf

Här kan ni läsa att huvudbyggnaden och mangårdsbyggnaden är: "Kulturhistoriskt värdefull byggnad. Byggnadens exteriör får ej förvanskas. Underhåll skall beträffande utformning och material utformas på traditionellt sätt."

Vidare står det: "Befintlig gårdsmiljö får ej förvanskas. Eventuell tillkommande byggnad skall underordnas och anpassas till befintlig bebyggelse."

Många möjligheter

Det finns gott om exempel på nybyggen som ersätter eller har ”återskapat” tidigare lador, ekonomihus och mangårdsbyggnader, där man lyckas tillskapa en berättelse om tidigare användning. Där den gamla gårdsbildningen helt plötsligt blir återskapad och synlig igen. Nya bostäder inspirerade av till exempel tidigare befintliga ekonomibyggnader, där det traditionella formspråket får möta det nya, moderna på ett smakfullt sätt.

Rivna ladugårdsbyggnader från 1700- och 1800-talet, kanske en tidstypisk spannmålsloge från förra sekelskiftets början, återuppstår som nya rad- och parhus i bostadsrättsform. Förutsättningen är att omskapandet utförs med hänsynsfullhet för det befintliga och med en gedigen kvalité på hantverket. Ofta i dialog med kommunens byggnadsantikvarie.

Bostäder som kan inspirera: Rådans Gårdsväg i Silverdal i Sollentuna och radhuslängan Kalk Palais på ön Oaxen. Se de inspirerande bilderna.

Tomtkarta

Mensättra

Mensättra Gård är en lantlig idyll, mitt i verkligheten. Nära till Orminge Centrum med butiker och service. Nära till utmärkta kommunikationer som tar dig direkt till Slussen. Nära till insjöbad, naturreservat, vandringsleder, gym, idrottsanläggningar, förskolor och skolor. Här bor du ”på landet”, med all service nära dig och din familj och samtidigt mitt mellan skärgård och storstad.

Som att bo på en ”Astrid Lindgren-gård” endast en kvart från Stockholms storstadsliv. Är det du som tillsammans med gården skall skriva dess framtida historia?

Planlösning

Om bostaden

Mensättra Gård är en av Nackas få bevarade byggnader från tidigt 1700-tal med tidsenlig allmogekaraktär. Gården väntar nu på den som vill vara med och skriva gårdens framtida historia. Endast 15 minuter från Stockholm ligger denna idylliska gårdsdröm på drygt en hektar, mitt i ett lugnt villasamhälle. En unik kulturskatt som väntar på att få leva upp igen – och som ger den kreativa och händige stora möjligheter till både bevarande och utveckling.

Ska den åter bli en levande gård med katt, höns och odlingar? En bostad, med levande och återskapad byggnads- och kulturhistoria, för den aktiva barnfamiljen? Eller är det ett utvecklingsprojekt för dig med stora visioner, där gamla byggrätter och möjligheter kan möjliggöra nya byggnader och verksamheter?

Visa mer

ALLMÄNT

Fastighetsbeteckning
Mensättra 1:141
UPPLÅTELSEFORM
Friköpt
BOENDEFORM
1-familjs friliggande villa
Antal rum
4 rum, varav 3 - 4 sovrum
Boarea
128 m² + 102 m² biarea taxeringsinformation
Tomtarea
10 630 kvm
Tomttyp
trädgårds och naturtomt

BYGGNADSFAKTA

Uppvärmning
Värmepump (luft/vatten)
BYGGNADSÅR
1929 
Byggnadstyp
2-plansvilla
Fasad
Trä
Fönster
2-glas
Tak
Pannor
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Grundläggning
Torpargrund
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Grundmur
Natursten
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
VENTILATION
Självdrag

Ekonomi

Utgångspris
21 000 000 kr
FASTIGHETSAVGIFT
9 525 kr/år
KOMMUNALSKATT
30,318%
TAXERINGSVÄRDE
5 330 000 kr (Taxeringsår 2021)
BYGGNADENS TAXERINGSVÄRDE
1 942 000 kr
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
UTTAGNA PANTBREV
242 000 kr

dokument

DRIFTKOSTNADER/ÅR

El
31 782 kr/år
VA
4 500 kr/år
Renhållning
2 400 kr/år
Försäkring
7 488 kr/år
Sotning
350 kr/år
Kommentar
Driftskostnaderna är preliminära.
DRIFTKOSTNAD TOTAL
46 520 kr/år
DRIFTKOSTNADEN AVSER
1 person
Nätbolag
Boo Energi
Elleverantör
Boo Energi
Elförbrukning
10 352 kWh/år

Energideklaration

Energideklaration
Ej utförd

INSKRIVNINGAR / PLANBESTÄMMELSER

Servitut, etc
Avtalsservitut Kraftledning(2 st)
Förmån: Officialservitut Utrymme Väg, 01-BOO-937.1
Last: Avtalsservitut Kraftledning, 01-IM8-39/2989A.1
Last: Avtalsservitut Kraftledning, 01-IM8-46/3909.1
Planbestämmelser
Detaljplan (1992-03-02) Fastighetsplan (1992-03-02)

Allmänt om området

Mensättra ligger mycket bra till vare sig man är ute efter service, kommunikationer eller rekreation. Området består av blandad villabebyggelse i härlig lugn miljö. Mensättra är ett populärt område med barnvänlig charm.

Området ligger idylliskt nära flera naturområden, bland annat med mysiga badsjöar (Abborrträsket, Sågsjön och Myrsjön) och strövområden, lättillgängliga till fots eller på cykel. Vill man ta en promenad eller joggingtur finns upplysta gångvägar och motionsslingor i området. Endast ett par kilometer bort ligger omtyckta Hasseludden Yasuragi, en anläggning med lugn japansk atmosfär och ro för själen, se www.yasuragi.se. Velamsund är också ett populärt utflyktsmål året runt. Här finns fantastisk natur, djur, Nacka Ridklubb, restaurang Långa raden och kafé, se www.nacka.se och klicka på park och natur.

På nära håll finns fräscha gym med privata instruktörer (Friskis & Svettis). I Boo Rackethall kan man bland annat spela tennis och på Lagnövägen ca 5-10 minuter med bil finns Nacka golfklubb med sin 18-hålsbana.

Det finns flera förskolor och skolor inom gångavstånd. Närmaste skola är populära Myrsjöskolan (fsk- åk 9). Närmaste förskola är Kulingen som ligger på Stiltjevägen. Läs mer hos Nacka kommun: www.nacka.se.

Orminge Centrum - den solklara mittpunkten på Boo ön. Där finns bland annat mataffärer, apotek, postservice, bibliotek, skönhetsvård, restauranger, café, systembolag, frisörer, banker och butiker. Här finns Nackas roligaste leksaksaffär "Happies" och trevligaste caféet - Orminge Café samt bästa Delin öster om stan. Din Delikatess Boo.

I Orminge Hus bredvid Centrum finns bland annat tandläkare, vårdcentral, BVC i Friskis & Svettis.

Flera busslinjer med täta turer ger mycket god tillgänglighet. Bl a motorvägsbussar till Slussen på 15-25 minuter. I bil tar det endast 15-20 min till Stockholms innerstad, beroende på tid på dygnet.

I Nacka finns det gott om orörd natur. Här finns flera naturreservat som erbjuder härliga strövområden och utflyktsmål med varierande aktiviteter. Närheten till vattnet bidrar till mängder av aktiviteter som bad, fiske, segling eller en tur med kajaken sommartid. När sjöarna i närområdet fryser under vintern plogas skridskobanor på isen. Föredrar man skidor finns bland annat Velamsund och Nackareservatet med fina skidspår och önskar man åka utför ligger Hammarbybacken inte så långt bort.

Är man istället road av shopping så är Saltsjö-Boo perfekt beläget nära två stora handelsområden; Det breda utbudet i SICKLA KÖPKVARTER bjuder bland annat på restauranger, caféer, inredningsstråk, systembolag, livsmedelsbutik, apotek samt vårdcentral. Här finns Sickla Galleria med Åhléns samt ca 30 butiker med fokus på mode. S.A.T.S Gym, Filmstaden Sickla och Dieselverkstaden med bibliotek, konsthall, teater, konserter och klätterverkstad erbjuder stimulans för kropp och själ. Imperial Lanes med bowling och servering har flyttat in i fräscha lokaler. Nacka Forum är ett köpcentrum med ett 70-tal nya butiker och restauranger, en modern mötesplats med shopping som huvudingrediens.

Energirådgivning

Med skenande elpriser är det en bra idé att energieffektivisera huset med åtgärder såsom uppvärmning, isolering av fönster och dörrar, ventilation, smart styrning och mycket mer!

Börja med ett kostnadsfritt samtal med ett energiproffs från Dryft

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Mia Leijon

"Jag hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering."

Mia Leijon

Reg. fastighetsmäklare / Franchisetagare

VAD ÄR DIN BOSTAD VÄRD?

Jag hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering.

Bolånekalkyl

Hitta bostaden

Läget är akut

Barnen i Ukraina behöver ditt stöd. Ryssland har invaderat Ukraina och hela landet står nu under stor press. Konsekvenserna för civilbefolkningen och framför allt barnen är förödande. Svenska Mäklarhuset har genom SOS Barnbyar under många år aktivt arbetat för en tryggare miljö för barn i Ukraina. Tillsammans kan vi göra större skillnad.

Jag vill stötta barnen

Vi tar hjälp av cookies för att tillhandahålla våra tjänster. Genom att använda denna webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Välkomna till Mensätra Gård!

Fastighetsbeskrivning

Huvudbyggnad

Inredningsbar vind

Gårdens historia i korthet

Mangårdsbyggnad

Unik potential

Detaljplan

Många möjligheter

Tomtkarta

Mensättra

Planlösning