Alla nyheter

Möt Jenny André

Lita på din stylist, då blir det bäst resultat som höjer värdet på din bostad. Möt Jenny André, stylist både för Dramaten och för Svenska Mäklarhuset

 Jenny kombinerar jobbet som scenograf och ljusdesigner på bland annat Dramaten och Folkoperan med homestylinguppdrag för Svenska Mäklarhuset. Jennys främsta tips är att lita på sin stylist för att få ut maximalt av sin homestyling och därmed också få ut högsta försäljningspris.

Du jobbar som stylist idag, berätta lite om din bakgrund och ditt jobb.
Jag har jobbat med teater sen 2003 mestadels i Stockholm och Köpenhamn. Idag arbetar jag även som stylist av hem, framförallt inför en bostadsförsäljning.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Jobben som scenograf och lägenhetsstylist skiljer sig på många sätt, men har samtidigt många beröringspunkter. Gör jag om ett hem, tar det i regel 1-2 dagar och det är alltid snabba beslut. Jag går mycket på intuition och magkänsla, i kombination med erfarenhet blir det alltid det bästa resultatet.  På teatern kan jag dyka ned i detaljer, ända och ifrågasätta mina val under lång tid. Förutsättningarna för att göra en scenografi och en homestyling har helt olika förutsättningar, men i slutändan är det ändå i princip samma uppgift: att skapa ett rum för att kommunicera med en publik. På teatern sitter publiken och tar in en historia, en homestyling handlar om att hjälpa spekulanter se potentialen i en bostad.

Vad är det svåraste med ditt jobb?
Vissa kunder upplever det jobbigt att jag ber dem ta bort vissa möbler och personliga detaljer som de är fästa vid. Det är förståeligt, men det är för att jag vill skapa en bra helhet som visar upp bostaden på rätt sätt och som lyfter potentialen. Precis som man måste ha förtroende för sin mäklare, så måste man ha förtroende för sin stylist. Om kunden har förtroende för mig och litar på mitt sätt att arbeta så blir det ett jättre resultat. Min erfarenhet av de projekt som jag har arbetat med säger att ju bättre styling, desto högre slutpris.

Vad är ditt drömprojekt?
Att arbeta med hus och lägenheter som har riktigt bra förutsättningar. Genom att göra om, lyfta det till något fantastiskt. Det får gärna vara arkitektritat med fin utsikt och stora fönsterpartier. Jag gillar att jobba med både inne och ute.

Hur ser behovet ut av dina tjänster?
Renoveringshysterin fortgår i Sverige. Det finns ett enormt intresse för heminredning och styling. I takt med att fler börjar bli mer insatta och pålästa så inser många också stylings värde. Jag upplever att behovet av styling har ökat den senaste tiden och tror att det kommer att öka ännu mer. Rätt stylade lägenheter leder till högre intresse och fler och framför allt rätt spekulanter på visningarna. Stylingen idag handlar ju inte om vita väggar, en kohud och en designlampa som vi ofta såg för några år sen, nu har homestyling utvecklats och är mer sofistikerad. Det verkar finnas en ökning i benägenheten för att betala för stylingtjänster idag.

Hur går det till?
Konsultation är alltid steg ett. På mötet pratar vi om hur man bäst går tillväga. Ibland gör vi utrensningen av prylar och ibland gör kunden det. Kunden kan välja mellan olika paket. Det enklaste paketet innebär att jag arbetar framförallt med befintliga möbler och det stora paketet innebär en komplett styling i en tom lägenhet. De flesta kunder väljer mellanpaketet där jag byter ut vissa möbler och använder vissa befintliga möbler. Priset är beroende av vilket paket kunden väljer, snittet ligger på ca 15 000 kr.

Vilka trender ser du inom heminredning/möbler och styling?
Jag är nog inte den bästa att svara på trendspaningar, däremot är jag själv  ganska minimalistisk i min stil och jag gillar gråa toner. Just nu skulle jag säga att det är plottrig minimalism som gäller. Inredningen är ganska stram och mycket svart, vitt och grått. Det strama vägs upp med filtar och kuddar. Jag tror att denna trend kommer att fortsätta men att dova färger, sammet och mjukare former kommer smyga sig in.

En dimension som inte alla arbetar så mycket med är ljuset. En snygg lampa är alltid snyggt och har en dekorativ funktion. Men det är lika viktigt är att ta hänsyn till själva ljuset. Vad lyser det på och vilken kvalité av ljus kommer från armaturen? Det är alltid värt att fundera på vad ljuset tillför för stämning och vilka objekt som framhävs när vi tänder.

Vad är dina tips inför en lägenhetsförsäljning?
Alla vill ha maximalt betalt för sitt hem, men det är inte alla som är positiva till styling. Jag brukar förklara hur jag ser på det och syftet med det. Det handlar om att presentera huset/lägenheten på ett sätt som lyfter potentialen och gör bostaden mer intressant. Kundens ekonomiska intressen går alltid först. Det ska ju tilltala en tänkt målgrupp på ett bra sätt. Ju friare händer jag får av kunden och ju mer jag får plocka bort, desto bättre brukar resultatet bli.

Om man inte har inredning som sitt största intresse är det helt klart värt att lägga extra pengar på styling. Men även om du är inredningsintresserad kan det vara värt med en stylingtjänst. Det kommer du få tillbaka.