Alla nyheter

Mäklarna spår en stabil bostadsmarknad

Mäklarna spår en stabil bostadsmarknad med en försiktig uppgång under första kvartalet 2017. 

I år har priset för bostadsrätter i riket ökat med 6% och 9% på villor enligt Svensk Mäklarstatistik. Stockholms prisutveckling följer ungefär riket. Det är bostadsrätter i Malmö som har ökat mest under året, +12%. 

Bostadsutbudet ligger på fortsatt historiskt låga nivåer. Under oktober kom det ut 13 procent färre villor och fem procent färre bostadsrätter på marknaden jämfört med samma period förra året.

 

Bostadsmarknaden 2016 – Försiktig uppgång

Under 2015 såg vi en stark bostadsmarknad med en stark efterfrågan och kraftig prisutveckling. I år, 2016 har vi ett en uppgång men mer försiktig än 2015.

 • En av anledningarna är att bankerna har stramat åt kraven, det har blivit tuffare att få lån. Den första juni infördes amorteringskravet som bidrog till en viss avmattningseffekt. Vissa banker har även infört en så kallad skuldkvot där hushållen har ett tak på belåningsgrad i förhållande till inkomst. En annan konsekvens av bankernas åtstramning är att det tar lite längre tid att avsluta en bostadsaffär. Nu under första delen av 2017 ser vi en stabil bostadsmarknad med fortsatt stor efterfrågan och normalt utbud, säger Andreas Mühlich Marknadschef på Svenska Mäklarhuset.

Under de senaste åren har vi även sett en ökad efterfrågan på nyproducerade bostäder.

 • Vad som har skett i år är att efterfrågan fortfarande är stor. Priserna för nyproducerade bostäder har ökat något och därmed är inte prisuppgången lika stor nu som tidigare, vilket har minskat spekulationsköpen. Det tar lite länge tid att sälja nyproduktion vilket är positivt för bostadsköparen då man får mer tid att tänka innan man fattar sitt avgörande beslut. Jag tror att vi kommer att få se ökade krav på trygghet och att man köper för att bo, inte att man vill göra en snabb affär, menar Peter Åkerhielm, vVD på Svensk Nyproduktion.

Tips och råd för dig som ska köpa nyproduktion:

 • Gå igenom ekonomisk plan med mäklaren, för att få en uppfattning om föreningens långsiktiga förmåga.
 • Titta på andra liknande bostäder i tidigare projekt
 • Jämför med andra projekt i området
 • Titta extra mycket på detaljplaner och områdets framtida utveckling
 • Stressa inte och ställ mycket frågor 

Tips och råd för dig som ska köpa villa/fritidshus eller bostadsrätt:

 • Gå igenom förenings årsredovisning, ta gärna hjälp av din mäklare
 • Titta på snittpriser i området och jämför det med den aktuella bostaden
 • Om det finns besiktningar gjorda på huset, gå igenom besiktningsprotokoll noga.
 • Vid köp av villa/fritidshus beställ en besiktning av en besikningsman.
 • Gå igenom bostaden grundligt, ställ frågor till mäklaren
 • Var förberedd om drömbostaden skulle dyka upp. Ha klart med försäljning av din nuvarande bostad och med lånelöfte. Då kan du vara med i en ev. budgivning och har större chanser att få det du letar efter.
 • Ta hjälp av din lokala mäklare som kan hjälpa dig att leta efter din nya bostad.

Svenska Mäklarhuset är en fastighetsmäklarkedja på franchisebasis med 30 kontor i Stockholm, Uppsala, Skåne, Spanien och Thailand. Varje år förmedlar kedjan ca 3 000 bostäder. Svensk Nyproduktion är en av de ledande företagen inom nyproduktion som säljer 2 000 nyproducerade bostäder per år.  www.svenskamaklarhuset.se

Anmäl intresse för att bevaka värdet på din bostad.

Fyll i dina uppgifter här nedan så kontaktar en av våra mäklare dig.