Våra områden Portugal Silverkusten

Portugal

Portugal erbjuder ett stort utbud av bostäder, allt från moderna centrala lägenheter med havsutsikt, strandvillor eller en mera avskild villa med pool uppe i bergen med fantastisk solnedgång över havet . Ett stort antal bostäder är till salu, vilket innebär att det är fördelaktigt att köpa en bostad i Portugal just nu.

Våra områden.

Nazaré

Den lilla staden Nazaré med ca 15.000 invånare är förmodligen den mest kända fiskebyn i Portugal och unik på många sätt. Många hävdar att Nazaré som semesterort är Portugals bäst bevarade hemlighet. Med fina stränder, en genuin stadskärna och en känsla av att tiden stannat, parat med en lokal stolthet, som får traditionen från Nazarés äldre dagar att frodas än i dag, gör den till en speciell plats att vistas på.

Förr, fram till mitten av 80-talet, var Nazaré en av de stora turiststäderna i Portugal. Efter peak-åren på 80-talet har turismen fortsatt i viss mån men då mer stillsamt och mest från Portugals inland samt från Frankrike och Spanien. Men nu börjar turister från hela Europa och vissa delar av Asien hitta tillbaka. Utanför fyren i Sitio do Nazaré ligger en djuphavsgrav, känd under namnet Canyon do Nazaré, som kan ge upphov till enorma vågor vintertid då betingelserna är de rätta. Här har en Hawaiiansk surfare, Garret McNamara, satt världsrekord med att surfa den största våg som någon bevisligen surfat i hela världen. Denna surfcirkus i Big-Wave-Surfing har starkt bidragit till att sätta Nazaré på kartan via Facebok, Youtube och Instagram. Kommande vintrar blir detta bara större och större med en storpublik på klippan utanför Sitio då vågorna är de rätta.

Många hävdar att Nazaré som semesterort är Portugals bäst bevarade hemlighet

Tre stadsdelar

Nazaré är uppdelad i tre olika huvudområden: Praia, som betyder strand, Pederneira och Sitio. Som fiskeby kan man spåra Nazaré ända till tiden före Kristus då Fenicierna etablerade sig här med sin kunskap om handel, båtbygge och fiske. En annan tradition, som säkert är mycket yngre, är den speciella klädseln som många kvinnor bär i Nazaré. Den kallas ”Sju kjolar”. Fiskarkvinnor bär den fortfarande och faktiskt även ganska unga kvinnor – inte bara gamla tanter! Det sägs att de sju lagren av kjolar representerar de sju dagarna i veckan, de sju färgerna i regnbågen samt de sju vågorna i ett vågset (kanske därför Garret McNamara trivs så bra här?) och mycket annat bibliskt och mytologiskt som involverar siffran sju. Att klädseln bars, och fortfarande bärs, har nog mest att göra med att den är praktisk vintertid när man väntar på en blåsig strand och kanske måste gå ner i vattnet till knäna för att ta emot de små fiskebåtarna.

Det var först år 1912 som de tre olika, ihopväxta småstäderna, samlades under ett nytt namn: Nazaré.

Sitio

Belägen på en hög bergås som delar Nazarés södra strand (Praia) och den mer tuffa Praia do Norte ligger Sitio drygt 100 m.ö.h. med en magnifik utsikt över Nazaré och Atlanten. Hit går sedan 1889 en bergbana, men också en härligt lång trappa för den som vill röra på sig lite. I Sitio finns en stor vacker kyrka, ett stort torg och den numera berömda fyrudden, Farol do Nazaré där man kan se de mest fantastiska vågor man kan beskåda från land. Dessutom det lilla kapellet Ermida da Memoria vars ursprung är nära kopplat till det mirakulösa ingripandet av Jungfru Maria.

Legenden säger att riddaren Dom Fuas Roupinho var ute och jagade till häst en dimmig morgon år 1182 när han i sista stund upptäckte att han jagat sitt tänkta rådjursbyte fram till kanten av stupet ner till Nazaré. När han i princip var på väg själv över kanten mot en säker död tillbade han beskyddaren av Nazaré; Jungfru Maria, som stoppade hans häst just i rättan tid. För att hedra detta mirakel beordrade Roupinho att ett kapell skulle uppföras på kanten av klippan där hans liv blev räddat. Episoden är känd som ”legenden från Nazaré” och genom åren har detta kapell dragit till sig många pilgrimer och idag givetvis många turister.

Praia

På den ca 2 km långa strandpromenaden Avenida Marginal, innanför en fantastisk badstrand, ser man fortfarande fiskarfamiljer som torkar fisk blandat med solbadare, joggare och flanörer. På stadssidan av strandvägen ligger massor av restauranger, kaféer och butiker. Gränderna som går vinkelrätt upp från strandpromenaden är ofta smala, spännande och intressanta att besöka och erbjuder ännu fler restauranger, butiker, pubar och hotell.

I södra delen av stranden ligger Nazarés fina hamn.

Pederneira

Ovanför Praia, eller Nazaré som de flesta säger när de syftar på stadsdelen Praia, rakt österut, ligger Pederneira som är en gammal stadsdel med en kyrka med anor från 1500-talet. Pederneira ligger högt ovanför Praia (Nazaré) och många hus har en fantastisk utsikt över Nazaré, stranden och Atlanten. Här ligger också ett av de tre fyrstjärniga hotellen i Nazaré: Miramar med en fantastisk utsikt från poolområdet och restaurangen.