Kroatien - Medelhavets bästa kust

Kroatien är en gammal semesterfavorit som har gjort come-back och på kort tid vuxit till ett av våra hetaste sommarresmål. Många av dem som åkte hit innan kriget bröt ut på 1990-talet har återvänt, andra upptäcker landet för första gången. Kristallklara bad, medeltida städer, god mat och humana priser är det som främst lockar turister.

Kroatien är begåvat med en 1 800 km lång och mycket vacker kuststräcka vid Adriatiska havet. Nougatfärgade kalkstensklippor står i kontrast mot ett blå-turkost hav. Vattnet är Medelhavets renaste och klaraste. Öarna utanför kusten bjuder på lavendelfält, färska skaldjur och friska bad. Bara utanför den dalmatiska kusten kring Dubrovnik finns över 1 000 öar.

Till ytan är Kroatien stort som Västerbottens län och format som en halvmåne. Halvön Istrien i norr och den dalmatiska kusten i söder är de populäraste regionerna bland turister. Dubrovnik är den i särklass mest besökta staden och också den charmigaste. Innanför bastanta kalkstensmurar ryms marmorgator med butiker, kyrkor, restauranger och barer.

Den kroatiska kulturen har påverkats av de makter, bland annat Österrike, Ungern och Italien, som genom århundraden behärskat delar av landet. Vid kusten är maten inspirerad av Italien, med mycket pasta, skaldjur och friskt vin, medan maten i inlandet är influerad av Österrike och Ungern.

Få känner till att en rad världskända uppfinningar är av kroatiskt ursprung. Fallskärmen, slipsen och kulspetspennan är alla skapade av kroatiska uppfinnare.

Våra områden.
Hvar

Hvar är en ö belägen i Adriatiska havet utanför kusten av Kroatien. Ön tillhör Split-Dalmatiens län och är den fjärde största ön i den kroatiska skärgården.

Hvar är känt för sitt milda klimat, kristallklara vatten och natursköna landskap. Ön är också känd för sina vackra stränder och historiska sevärdheter, inklusive Hvars stadscentrum med dess gotiska och renässansarkitektur, det venetianska slottet, och Franciskanerklostret. Ön är också ett populärt turistmål med ett brett utbud av hotell, restauranger, barer och klubbar. Hvar är särskilt känt för sitt nattliv och lockar många unga besökare under sommarmånaderna.

Hvar har också en lång tradition av odling av lavendel och oliver, och turister kan besöka många lokala gårdar och provsmaka lokala produkter.

Brac 

Brac är en ö i Kroatien, belägen i Adriatiska havet. Ön tillhör Split-Dalmatiens län och har en yta på cirka 395 kvadratkilometer.

Brac är en populär turistdestination och erbjuder vackra stränder, pittoreska byar och historiska sevärdheter. Staden Bol på sydkusten av ön är särskilt känd för sin strand Zlatni Rat, som är en av de mest fotograferade stränderna i Kroatien. Ön är också känd för sin vita kalkstensklippa, som används i byggnadsprojekt runt om i världen, inklusive Vita huset i Washington DC.

Zadar

Zadar är en populär turistdestination belägen i Kroatien vid Adriatiska havet. Staden har en rik historia och erbjuder många sevärdheter och aktiviteter för besökare. Några av de mest kända attraktionerna i Zadar inkluderar den historiska stadskärnan, som har många välbevarade medeltida byggnader och ruiner, och havsorgeln – en musikalisk installation som skapar musik genom att omvandla vågornas rörelser i havet till ljud.

Andra populära turistaktiviteter i Zadar inkluderar att besöka katedralen i Zadar, Nationalparken Paklenica, och den vackra ön Ugljan som ligger i närheten av staden. Zadar är också känt för sina fantastiska stränder och vackra vatten som lockar besökare från hela världen.

Porec

Porec och Istrien, har på senare år blivit ett populärt turistresmål, och lockar med grönskande omgivningar, charmigt centrum och pinjeklädda vikar med kristallklart vatten. Den medeltida gamla stadskärnan är vykortsvacker med smala kullerstensgränder, och flera av byggnaderna är i original. I trakterna kring Porec vimlar det av vingårdar och skogarna här är en av Europas främsta fyndplatser av tryffel

Våra bostäder till salu:

Kroatiska Turisbyrån

Behöver du hjälp att sälja eller köpa?


Köpa sälja Kroatien

Brac