Köpguide Kroatien

Här skriver vi om det viktigaste du bör känna till inför ditt bostadsköp i Kroatien. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig med dina frågor.

Hitta rätt bostad
Vi hjälper dig att hitta rätt bostad. Oavsett om du är ute efter en liten lägenhet, ett radhus eller en villa så hjälper vi dig att leta och ge dig förslag utifrån dina sökkriterier. Vi guidar dig också till vilket område som passar dina önskemål. Det enklaste är att fylla i vårt formulär här på vår hemsida, då vet vi vad du letar efter och kan hjälpa dig snabbt. Vi brukar också ringa och följa upp så att vi är helt säkra på att du ska få rätt service av oss.

Oavsett om det är ett hem, en plats för att vila, en investering eller ett fält för framtiden. Vi är här för att göra dina beslut mer synliga och säkra. Kroatien är en ny pärla på fastighetsmarknaden och som en av de nyare medlemmarna i Europeiska unionen har landet blivit tillgängligt för marknaden. Vår professionella personal är här för att hjälpa dig i din sökning. Oavsett vilka planer du har, är vi här för att hjälpa dig att få ditt bostadsköp att gå i uppfyllelse.

 Vad du behöver veta om att köpa fastigheter i Kroatien.

Finansiering

– Vi råder dig att förbereda din ekonomiska situation och dokumentation innan du bestämmer dig för att köpa en fastighet. Kolla med möjligheter att få låna på befintligt boende i Sverige alt att låna i lokal valuta i Kroatien. Att få dokumentation från ett annat land är alltid en längre och dyrare process. I det här avsnittet kan vi ge dig professionell hjälp genom våra finansiella rådgivare.

 Köparens skyldigheter
 Begagnat:

-Din skyldighet som köpare är att inspektera fastigheten, särskilt om det är en redan byggd bostad. Var beredd på att du kanske måste titta på fler objekt tills du hittar det du vill ha. Alla bostäder i Kroatien, som i de flesta länder, säljs i befintligt skick, vilket innebär att köparen är ansvarig för de brister som ditt nya hem kan ha. Det är vanligt att glömma de viktigaste frågorna medan du tittar. Så våra experters råd är att titta på projektet med våra agenter innan du tittar på det. Skriv specifika frågor så att du så exakt som möjligt vet om det passar dina önskemål. Vi kommer att ge dig information och support i din sökning för att göra ditt beslut så säkert som möjligt. Vi kan också hjälpa dig med boende, kommunikation med säljare, transport och alla nödvändiga saker i visningsprocessen. Observera att du som köpare är skyldig att titta på fastigheten innan du köper.

Nyproduktion:

Tariffer och skattegrupper beroende på de regionala kommunerna och de institutioner som de tillhör. Obs – advokater i Kroatien gör uteslutande den juridiska delen av köpet.

Fastighetsmäklare

– De säljer fastigheter, som kan vara mark, lägenhet, villa, business center, etc. runt fastigheter handlar uteslutande med en fastighetsmäklare. De kan bäst vägleda dig i fastighetspriser. Så vi råder dig att rådgöra med våra agenter innan du köper, som gärna hjälper dig att förstå alla möjligheter relaterade till ditt köp. Under de senaste åren har Republiken Kroatien reglerat fastighetsmäklares arbete med det behöriga ministeriet. fastighetsmäklare, har klarat provet. Registreringen av licensen är digital, så du kan kontrollera agenten när som helst på Internet, skyldigheten att kontrollera agenternas arbete är republiken Kroatiens ministeriums ansvar. Varför behöver du vår expertis? I praktiken kan du se en annons för försäljning av mark med en ”möjlig” anslutning till infrastrukturen, vilket kan vara mycket förvirrande och missgynna dig. Så du kan förvärva en terräng som inte uppfyller byggstandarden. I sådana fall är agenternas expertis avgörande för köpet.

Hitta rätt bostad
Vi hjälper dig att hitta rätt bostad. Oavsett om du är ute efter en liten lägenhet, ett radhus eller en villa så hjälper vi dig att leta och ge dig förslag utifrån dina sökkriterier. Vi guidar dig också till vilket område som passar dina önskemål. Det enklaste är att fylla i vårt formulär här på vår hemsida, då vet vi vad du letar efter och kan hjälpa dig snabbt. Vi brukar också ringa och följa upp så att vi är helt säkra på att du ska få rätt service av oss.

Finansiering
Vårt råd är att ha klart med finansiering redan innan du åker ner till Spanien för att hitta den rätta bostaden. Då kan du snabbt agera när rätt bostad dyker upp. Ofta går det att belåna den Kroatiska bostaden med 50-70% av marknadsvärdet. Ett annat alternativ är att belåna din permanenta bostad hemma i Sverige. Vi hjälper dig att hitta ett bra upplägg för din finansiering både i Sverige och i Kroatien.

Visning
När vi tillsammans är överens om dina önskemål och drömmar om ditt framtida boende i Kroatien, så är det dags att undersöka det på plats. Visning i Kroatien innebär ofta att man besöker flera objekt som matchar dina krav och önskemål. Ofta besöker vi flera olika områden så du får en så bra bild av utbudet som möjligt. Vår personal visar dig gärna de bästa golfbanorna, uteliv, restauranger, kulturhändelser och de bästa stränderna i området. Allt för att du som kund skall få ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Behöver du hjälp med logi under vistelsen i Kroatien så hjälper vi gärna dig med att boka hotell eller privat boende.

Köparens undersökningsplikt på begagnade bostäder
Du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden och dess skick innan du skriver på köpekontraktet. Utgångspunkten är att huset eller lägenheten säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning.

Att köpa ny bostad


Att köpa ett nytt hem skiljer sig från att köpa en redan byggd fastighet. Fastigheter under uppbyggnad, trots reglerat ägande och giltigt tillstånd, garanterar inte att din bostad kommer att registreras i ägarboken i morgon. Varje avvikelse under byggtiden kräver ett nytt tillstånd, utöver inspektionsorganens påföljder innebär det också möjlighet att riva byggnaden. Av denna anledning anser vi att våra experters råd är värda mer än den till synes lägre kostnaden för köpet. I det här fallet kan vi ge dig fullt stöd i form av rekommendationer för redan kända entreprenörer, övervakning över byggandet av ditt framtida hem. Samt möjligheten till bostadsrättsbetalning i form av deponering av medel via en lokal bank och genom en notarie (notarie=javni beleznik i Kroatien). När bygget är klart upprättas huvudkontraktet. Vid upprättandet av kontraktet måste investeraren /entreprenören lämna in ett användningstillstånd (uporabna dozvola) som gör att ditt hem kan registreras tillsammans med huvudkontraktet. eventuella brister.

Juridiskt ombud
Notariepublik eller notarie i Kroatien – Institutionen för notariepublik är en separat verksamhet, de arbetar enligt Kroatiens lag och konstitution, de är ansvariga för sitt arbete. De har en egen kammare och ett begränsat antal kontor beroende på kommun. Av denna anledning är det särskilt användbart för vår personal att hjälpa dig att boka en tid med en notarie, för att undvika onödig väntan. Systemet är anslutet till Skatteförvaltningen, så när du köper vidarebefordrar du kontraktet till Skatteförvaltningen. Som på grundval av detta beräknar den skattelösning som du är skyldig att betala. Skatteförvaltningen ligger i kommunen, de levererar beslutet till dig vanligtvis inom 15 dagar. Baserat på detta beslut betalar du skatt för köp av din fastighet. Kostnaden för att ingå ett avtal samt kostnaden för notarietjänster i praktiken betalas av köparen och beloppet beror på priset på den fastighet du köper. Pengar. För ägaren att dra tillbaka fastigheten från försäljning och reklam. Juridiskt ombud i Kroatien – Är en advokat som kan hänvisa dig till fastighetens rättsliga status, ge dig juridisk rådgivning om hur du bäst ingår ett kontrakt. När du köper en fastighet om fastigheten har skulder, panträtter och liknande, följer de till dig som köpare. Därför anser vi att det är särskilt viktigt att konsultera en advokat innan du köper för att potentiellt undvika problem. Denna extra kostnad gör ditt köp säkert. Fastigheten som används för uthyrning tillhör en annan typ av skattegrupp, så råd från en advokat i detta fall är ovärderligt för dig för att undvika komplikationer. 

OIB-nummer
-För att köpa en fastighet i Kroatien behöver du ett kroatiskt skattenummer (OIB). Det erhålls inom några dagar. Genom att få detta nummer är du skyldig att öppna ett lokalt konto eftersom betalningsmedel finns i lokal valuta (KUNA). Av denna anledning är det lämpligt att konsultera en expert före denna åtgärd för att undvika höga växelkursskillnader när man byter pengar.

Notarius publicus
Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist som i detta fall har som uppgift att kontrollera köparens och säljarens identitet. Notarien kontrollerar dock aldrig bostadens skick. Notarien informerar om bostadens skulder och kontrollerar att betalningen som är gjord till säljaren är rätt gjord enligt spansk lag och att säljaren har fått sina pengar innan avtalet kan skrivas på. Notarien upprättar också köpebrevet och efter det att överföringsskatt och stämpelskatt har betalats in kan ansökan om din lagfart göras. Det tar ofta mellan en och tre månader. Vi på Svenska Mäklarhuset Kroatien samordnar alla möten mellan köpare, säljare, notarius och ombud.

Kostnader i samband med ditt köp

-Kostnader i samband med köp av ditt hem. De vanliga kostnaderna är cirka 10–12% av priset på fastigheten. Även om många skatter och avgifter uteslutande är relaterade till priset på ditt hem. Så kostnaden kommer inte att vara densamma för en studiolägenhet eller villa med en stor trädgård. Fastighetsöverföringsskatt är 3%, fastighetsmäklarens provision är högst 6% reglerad enligt lag. Ofta så delas kostnaden delas av köparen och säljaren.

Om priset på fastigheten är extremt högt eller lågt har vissa byråer en fast prislista. Men i praktiken faller denna kostnad på köparens sida. De övriga 3% inkluderar kostnaderna för notarie allmänheten samt tillhörande avgifter. Vi hoppas att den information vi tillhandahåller hjälper dig med ditt köp. Vi står också till ditt förfogande, särskilt eftersom våra agenter har erfarenhet av kunder från den skandinaviska regionen och att vi kan ge dig all nödvändig support.

LÅNEKOSTNADER

De flesta Skandinaviska kunder lånar på sin bostad i Sverige. Om du tar ett banklån i Kroatien för att finansiera ditt fastighetsköp, kommer bolånet omfattas av stämpelskatt på mellan 0,5% och 1%, beroende på området där fastigheten är belägen. Dessutom kommer en fastighetsvärdering, krävas av den bank som beviljat lånet. Den kostar runt €300 till €400. De flesta banker tar också en startavgift på cirka 1% av det lånade beloppet. Du kommer även att betala notarieavgifter för lagfartsdokument som är kopplade till lånet.

AVGIFTER FÖR SERVICEANSLUTNINGAR

Om du köper en ny bostad måste du betala för el, gas- och vattenanslutningar och installation av mätare. Vi hjälper dig så att byggföretaget skriftligen redovisar alla kostnaderna för att ansluta till dessa tjänster. För begagnade bostäder är det en liknande process och även här hjälper vi dig i samarbete med ombudet.

Är du intresserad av ett boende I Kroatien?

Fyll i uppgifterna nedan så kontaktar vi dig.