Att köp och äga på Cypern

ATT KÖPA BOSTAD PÅ CYPERN
Det är en relativt enkel process att köpa bostad på norra Cypern, men det skiljer sig något från andra platser på grund av delningen av ön. Man måste vara uppmärksam på hur tomternas ägarsituationen sett och ser ut. Därför arbetar vi enbart med pålitliga byggherrar och kontrollerar alla objekt vi tar in till försäljning. Vi arbetar också med en internationellt certifierad advokat för en trygg och säker affär. Alla som köper en bostad bör anlita en advokat som tar hand om lagfartsansökan, för att försäkra sig om att man inte utsätter sig för några risker. Det finns ett utarbetat och stabilt rättssystemet för de olika lagfarterna och överföringen av dessa.Vi berättar gärna mer om de olika typerna. På Cypern är du lagenligt registrerad på bostaden så snart ett köpekontrakt är registrerat på fastighetskontoret, vilket ska ske inom 21 dagar från undertecknandet.
VISNING
När ni vill komma ner och undersöka område och bostäder, så står vi för boende och transfer från flygplatsen. Vi kan även hjälpa er hitta flygstolar om ni önskar.Lättast att ta sig hit är med direktflyg till Larnaca med Norwegian, andra alternativ finns. Med en visningsresa får ni tid att bekanta er med områdena och kunna ta väl avvägda och rätt beslut om ert kommande boende vid Medelhavet.
HITTA RÄTT BOSTAD
Vi har ett formulär på vår hemsida www.svenskamaklarhusetse/cypern som heter ”Låt oss Leta”. Om ni fyller i detta och skickar in till oss, så vet vi vad era sökkriterier är och söker alternativ utifrån dessa. Vi kommer även ringa upp er för ett personligt samtal, vilket ger oss en än bättre känsla av vad som passar bäst för er och ni ska kunna få rätt service av oss. Exempel på hur prisläget kan se ut på norra delen av Cypern. Nybyggd 3-rums lägenhet på stranden med inom och utomhuspool 75 000 £
KOSTNADER I SAMBAND MED KÖP

Kostnaderna är följande på nyproduktion:
Stämpelskatt – beräknas på taxeringsvärdet och är 0,5%. Detta betalas vid kontraktsskrivning.

– Överlåtelseskatt- är 12%, varav 6% ska betalas vid registreringstillfället, när det stämplade köpekontraktet registreras på lagfartskontoret och 6% vid lagfartsöverföringen.

– Moms – beräknas på taxeringsvärdet för fastigheten och är 5 %. Detta betalas när du tar fastigheten i besittning.

– Kommunal skatt, beräknas på överföringsskatten (12%) och är 1 %

Till detta kommer advokatkostnad på 2000 gbp, el-och vatteninkoppling,

Om fastigheten säljs av privatperson, alltså en begagnad fastighet, betalar man ingen moms (5%).
Överföringsskatten blir lägre, den betalas av köparen i samband med överföringen och är 6% av taxeringssvärdet.
Stämpelskatt betalas till skattemyndigheten och är 0,5% av taxeringsvärdet.
Realisationsskatt, kan betalas antingen av köpare eller säljare, vem det tillfaller gör man upp om och skriver in i köpekontraktet.

FINANSIERING
Vårt råd är att ha finansieringen klar innan ni åker ner på visningsresa. Då har du möjlighet att snabbt kunna agera om ni skulle hitta er rätta bostad. Här fungerar det inte som i Sverige, att man budar och den som budar högst är den som får köpa bostaden. Här är det den som först beslutar sig, som har turen. Att låna i cypriotisk bank går oftast bra, men är inte fördelaktigt pga. de höga räntorna. Har du möjlighet att belåna befintlig bostad i Sverige så är det helt klart att föredra.
BUDGIVNING
Här är en annorlunda budgivning mot i Sverige. Där budas det oftast uppåt, och över varandra. Här har du istället möjlighet att lägga under utgångspriset, som säljaren kanske accepterar och du sparar lite pengar.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
Du som köpare är skyldig att kontrollera bostaden och dess skick innan du skriver på köpekontraktet. Utgångspunkten är att fastigheten säljes i befintligt skick. Vid nybygge så går vi tillsammans igenom med byggherren vad som ska ingå när fastigheten står klar och vi på Svenska Mäklarhuset kontrollerar att det efterföljs, även vid tillfällen när ni inte själva är på plats. Vi kommer alltid hjälpa er bevaka ert intresse.
TILLTRÄDE
När man köper en nyproduktion, så registreras man på lagfartskontoret direkt man betalt den första delbetalningen. Då ska registreringen ske inom 21 dagar från kontraktsunderskrift. Redan då står ni alltså som ägare till fastigheten och den kan inte säljas vidare, om ni inte själva önskar så. De flesta byggherrar gör detta, mot en avgift.
Om det är en begagnad så tar det lite längre tid, då det är men så snart överföringen är klar kan tillträdet ske.
ATT ÄGA EN FASTIGHET PÅ NORRA CYPERN
På Cypern får man lagfart även på lägenheter, då det är ägarlägenheter.
Du har rätt att hyra ut din lägenhet efter eget önskemål,. Behöver alltså inte ansöka om tillstånd från någon bostadsrättsförening.Att installera vatten och el i er nya bostad är ingen svårighet, men i ett nytt land kan det kännas främmande, liksom var man tecknar försäkringar och anskaffar internet. Allt detta hjälper vi självklart till med, liksom att hitta inredning till er nya bostad när det behövs. Det finns ett stort och varierande utbud när det gäller heminredning och möbler.
HEMSERVICE
När ni köpt er bostad så kan det kännas skönt att någon tittar efter den och vädrar om man inte är där på lång tid och kanske vill ha hjälp med städning, betalning av räkningar osv. Via vår samarbetspartner erbjuder vi en professionell hemservice. Om ni önskar hyra ut er bostad så kan de även vara behjälpliga med detta.
KOSTNADER ÄGA
Att äga bostad på norra Cypern innebär inga stora kostnader. Fastighetsskatt 3% på taxeringsvärdet. Hemförsäkring ca 1500kr per år. El och vatten är också väldigt billigt jämför med Sverige, tex kostar 1kW 2 tl, vilket är ca 80 öre. Vatten är också väldigt billigt, 1000 liter för 15 lira, ca 25,50 kronor. Samfallighetsavgift är beroende på fastighetstorlek, från 70 GBP i månaden. Hemservice är möjligt till olika servicenivåer, priset beror på vilken nivå ni väljer och vilket bolag ni anlitar. Då gör man kontinuerliga kontrollerar av och luftar igenom er lägenhet, tillhandahåller tex renoveringsservice när ni är behov av det eller har annat behov av hjälp.
INTÄKTER UTHYRNING
Att investera i en semesterbostad och hyra ut den kan vara en lönande affär. På  Cypern kostar 3-rums lägenhet ca 80-100 GBP per dygn, ibland mer vid högsäsong för en 2-rums lägenhet vid havet.. Många som köper bostad hyr ut den och får en liten intäkt på det. Vi berättar gärna mer om möjligheterna.