Att köp och äga på Cypern

ATT KÖPA BOSTAD PÅ CYPERN
Det är en relativt enkel process att köpa bostad på norra Cypern, men det skiljer sig något från andra platser på grund av delningen av ön. Man måste vara uppmärksam på hur tomternas ägarsituationen sett och ser ut. Därför arbetar vi enbart med pålitliga byggherrar och kontrollerar alla objekt vi tar in till försäljning. Vi arbetar också med en internationellt certifierad advokat för en trygg och säker affär. Alla som köper en bostad bör anlita en advokat som tar hand om lagfartsansökan, för att försäkra sig om att man inte utsätter sig för några risker. Det finns ett utarbetat och stabilt rättssystemet för de olika lagfarterna och överföringen av dessa.Vi berättar gärna mer om de olika typerna. På Cypern är du lagenligt registrerad på bostaden så snart ett köpekontrakt är registrerat på fastighetskontoret, vilket ska ske inom 21 dagar från undertecknandet.
VISNING
När ni vill komma ner och undersöka område och bostäder, så står vi för boende och transfer från flygplatsen. Vi kan även hjälpa er hitta flygstolar om ni önskar.Lättast att ta sig hit är med direktflyg till Larnaca med Norwegian, andra alternativ finns. Med en visningsresa får ni tid att bekanta er med områdena och kunna ta väl avvägda och rätt beslut om ert kommande boende vid Medelhavet.
HITTA RÄTT BOSTAD
Vi har ett formulär på vår hemsida www.svenskamaklarhusetse/cypern som heter ”Låt oss Leta”. Om ni fyller i detta och skickar in till oss, så vet vi vad era sökkriterier är och söker alternativ utifrån dessa. Vi kommer även ringa upp er för ett personligt samtal, vilket ger oss en än bättre känsla av vad som passar bäst för er och ni ska kunna få rätt service av oss. Exempel på hur prisläget kan se ut på norra delen av Cypern. Nybyggd 3-rums lägenhet på stranden med inom och utomhuspool 55 200 £
KOSTNADER I SAMBAND MED KÖP
Köpekostnader för en lägenhet är relativt låg, räkna med ca 10% på köpesumman, inklusive advokatkostnad, skatter, administrationsavgifter som lagfartskontoret tar och övriga avgifter, såsom el-och vatteninkoppling, Det finns fyra olika skatter som behöver betalas i samband med fastighetsköp. Det är realisations skatt, denna kan betalas antingen av köpare eller säljare, vem det tillfaller gör man upp om och skriver in i köpekontraktet. Moms betalas om säljaren är kommersiell, alltså ingen moms om säljaren är privat. Överföringsskatt betalas av köparen till fastighetsregistrets kontor i samband med överföringen och är mellan 3-6% av fastighetsvärdet. Stämpelskatt betalas till skattemyndigheten och är 0,5% av fastighetsvärdet.
FINANSIERING
Vårt råd är att ha finansieringen klar innan ni åker ner på visningsresa. Då har du möjlighet att snabbt kunna agera om ni skulle hitta er rätta bostad. Här fungerar det inte som i Sverige, att man budar och den som budar högst är den som får köpa bostaden. Här är det den som först beslutar sig, som har turen. Att låna i cypriotisk bank går oftast bra, men är inte fördelaktigt pga. de höga räntorna. Har du möjlighet att belåna befintlig bostad i Sverige så är det helt klart att föredra.
BUDGIVNING
Här är en annorlunda budgivning mot i Sverige. Där budas det oftast uppåt, och över varandra. Här har du istället möjlighet att lägga under utgångspriset, som säljaren kanske accepterar och du sparar lite pengar.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
Du som köpare är skyldig att kontrollera bostaden och dess skick innan du skriver på köpekontraktet. Utgångspunkten är att fastigheten säljes i befintligt skick. Vid nybygge så går vi tillsammans igenom med byggherren vad som ska ingå när fastigheten står klar och vi på Svenska Mäklarhuset kontrollerar att det efterföljs, även vid tillfällen när ni inte själva är på plats. Vi kommer alltid hjälpa er bevaka ert intresse.
TILLTRÄDE
Så snart kontraktet är registrerat på fastighetskontoret, vilket ska ske inom 21 dagar från undertecknandet, så kan ni tillträda bostaden om den är inflyttningsklar,den är då registrerad i ert namn.Vid tillfälle då det är ett pågående eller planerat projekt, så registreras kontraktet också i ert namn och kan inte säljas vidare till någon annan, om inte ni själv önskar sälja.
ATT ÄGA EN FASTIGHET PÅ NORRA CYPERN
Du får en egen lagfart på din bostad, även lägenheter då det är ägarlägenheter.Du har rätt att hyra ut din lägenhet efter eget önskemål, finns ingen ni behöver ansöka om tillstånd hos. Att installera vatten och el i er nya bostad är ingen svårighet, men i ett nytt land kan det kännas främmande, liksom var man tecknar försäkringar och anskaffar internet. Allt detta hjälper vi självklart till med, liksom att hitta inredning till er nya bostad när det behövs. Det finns ett stort och varierande utbud när det gäller heminredning och möbler. Vi samarbetar med möbelaffärer som erbjuder möbelpaket, om man vill vara effektiv och spara tid på denna detalj.
HEMSERVICE
När ni köpt er bostad så kan det kännas skönt att någon tittar efter den och vädrar om man inte är där på lång tid och kanske vill ha hjälp med städning, betalning av räkningar osv. Via vår samarbetspartner erbjuder vi en professionell hemservice. Om ni önskar hyra ut er bostad så kan de även vara behjälpliga med detta.
KOSTNADER ÄGA
Att äga bostad på norra Cypern innebär inga stora kostnader. Fastighetsskatt 3% på kontraktsvärdet. Hemförsäkring ca 1500kr per år.El och vatten är också väldigt billigt jämför med Sverige, tex kostar 1kW 0,55 kouros, vilket är ca 95 öre. Vatten är också väldigt billigt, 1000 liter för 15 lira, ca 25,50 kronor.En områdesavgift är beroende på vad som finns i en anläggning, men brukar kosta runt 400-500 kronor i månaden. Om ni vill ha hemservice, där man kontinuerligt kontrollerar av och luftar igenom er lägenhet, håller en service när ni är behov av hjälp, så är detta möjligt mot en kostnad, som är beroende av vilket servicepaket ni väljer.
INTÄKTER UTHYRNING
Att investera i en semesterbostad och hyra ut den kan vara en lönande affär. På vår del av Cypern kostar 3-rums lägenhet ca 60 £ per dygn, ibland mer vid högsäsong. Många som köper bostad hyr ut den och får en liten intäkt på det. Vi berättar gärna mer om möjligheterna.