Checklista flytt – det här får du inte missa

Ska du flytta? Då är det dags att börja planera din flytt och fila på din “Checklista flytt”. Att flytta är mer tidskrävande än man kan tro. Det finns en hel del du kan göra och bör ha med dig att tänka på inför flytten för att spara tid och energi. Bocka av Svenska Mäklarhuset Bromma/ Essingens “Checklista inför flytt” för en smidigare flytt. 

Att planera och bocka av din “Checklista flytt” är a och o för en smidig och stressfri flytt. Här är Svenska Mäklarhuset Bromma/ Essingens – Checklista flytt:

Din checklista inför flytt:

# Börja rensa i tid – Gå igenom förråd, skåp och lådor i god tid innan flytten. Det tar längre tid än du tror och sparar både tid och utrymme inför nästa boende. 

# Boka flytthjälp – Ska du anlita en flyttfirma eller ta hjälp av vänner? Utgå från din budget och vad som känns bäst för dig. Boka upp flytthjälpen så snart du kan för att säkerställa att du får den hjälp du behöver på flyttdagen.

# Fixa el och bredband – Fixa abonnemang för bredband och el. Det är bra att tänka på inför flytten – och inte när du flyttat in. Abonnemangen följer nämligen inte med dig i flytten utan är unika abonnemang för varje enskilt boende.

# Fixa flyttkartonger – De allra flesta föredrar att packa sina egna flyttlådor. Du kan antingen få flyttlådor via flyttfirman eller köpa dem själv. Vissa flyttfirmor kan även packa åt dig.

# Planera packningen – Undvik att börja packa sporadiskt bara för att du vill checka av din Checklista flytt. Gör istället en plan för vad du ska packa ner först och vad som ska packas sist. Märka gärna upp kartongerna; antingen via nummer, vad de innehåller och/ eller vilket rum de tillhör. 

# Gör flyttanmälan – För att få rätt folkbokföringsadress, gör din anmälan till Skatteverket innan du flyttar.

# Beställ eftersändning – Anmäl även din nya adress till Adressändning för att få din post eftersänt från gamla bostaden till den nya. Det tar ofta ett tag för all post att komma direkt till din nya adress. Bocka av den här punkten på din Checklista flytt – innan ni flyttar för att inte missa någon post.

# Ändra försäkring – Teckna en ny hemförsäkring eller kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag om du redan har en. Du behöver meddela vad ditt nya hem har för bostadsyta och vilka som ska ingå i hemförsäkringen efter flytten. Det är extra viktigt om du har en “Checklista flytta till hus” och flyttar till ett hus.

# Flyttstädning – Bestäm dig för om du själv ska städa bostaden, som du ska flytta ut ur, eller om du ska anlita något företag för flyttstädning. Boka i så fall upp det i god tid. 

Ska ni flytta till hus? Här är har du fler tips från Svenska Mäklarhuset Bromma/ Essingen:

Checklista flytta till hus:

# Teckna villaförsäkring – Det behövs en särskild försäkring just för hus och er boarea. 

# Anmäl ägarbyte för sophämtning – Abonnemanget för sophämtning är knutet till fastigheten. Du och ägaren anmäler bytet till den operatör som är ansvarig för sophämtningen i området. 

# Anmäl ägarbyte för vatten och avlopp – Du och ägaren läser av vattenmätaren och meddelar ägarbytet till din kommun.