Välja mäklare i Ängelholm/Båstad – så gör du

Att sälja sin bostad är ett stort steg – oavsett vad du flyttar ifrån eller vad du flyttar till. Därför gäller det att välja rätt mäklare för just dig. Att välja mäklare påverkar inte bara din upplevelse av försäljningen utan kan dessutom ha stor betydelse för vad du faktiskt får för din bostad. Här är bästa tipsen när du ska välja mäklare. 

När du säljer din bostad är det viktigt att du ska känna dig trygg med ditt val av mäklare. Du lägger trots allt din bostad i dennes händer. Det kan kännas som en djungel att välja mäklare. Svenska Mäklarhuset Ängelholm/Båstad har samlat ihop sina bästa tips på hur man väljer mäklare och så att du väljer rätt mäklare.

Steg för steg – så kan du välja rätt mäklare:

  1. Scanna ditt område

Kolla upp vilka mäklare som är aktiva i ditt område? Det är viktigt att välja en mäklare som kan bostadsområdet väl. För att välja mäklare kan du googla efter mäklarbyråer som är aktiva i området, kolla efter fysiska mäklarkontor eller gå på visningar i området. 

  1. Träffa mäklare

Välj mäklare bland dina favoriter och välj en mäklare som är välförankrade i kommunen. Träffa mäklaren för att få en värdering av bostaden och en känsla för personen för att kunna välja mäklare. Se besöket som en jobbintervju. Ställ de frågor som är viktiga för dig men också följande: 

  • Hur bra känner mäklaren till området? 
  • Hur kommer bostaden marknadsföras? 
  • Hur går visningen och budgivningen till? 

Under första mötet ska du även få information om provision, andra kostnader och betalningsvillkor för att kunna välja mäklare.

  1. Kolla upp mäklaren

När du ska välja mäklare kan det kännas svårt. Men efter ditt första möte med mäklaren ska du gå på din magkänsla, vilken mäklare som tilltalar dig både i sitt sätt men också rent praktiskt. Kontrollera även att du väljer mäklare som är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen.

  1. Välja mäklare

Jämför sedan de olika mäklare som du träffat innan du väljer mäklare. Jämför personlighet, erfarenhet men också mäklararvode. Olika mäklare har exempelvis olika arvode. De tre vanligaste modellerna för mäklararvode är genom en fast summa, en procentsats på hela köpeskillingen eller en slags stege. Om du vill veta exakt vad mäklaren kommer att kosta ska du välja en mäklare med fast arvode. Stegmodellen kan dock ge mäklaren en morot att sälja bostaden till ett bättre pris. 

När förmedlingsuppdraget är underskrivet av dig och mäklaren kan bostaden säljas!