Flytta ihop bostadsrätt – så gör ni med ert boende i Ängelholm/Båstad

Är det dags att bli sambo och flytta ihop i en bostadsrätt? Det finns en hel del praktiska saker som ni bör tänka på och riva av innan ni flyttar in. Se till att göra det så snart som möjligt så kan ni koncentrera er på vad som är viktigt sen – att fira er kärlek och att ni ska flytta ihop med din partner! 

Ska du flytta ihop med partner? Här är Svenska Mäklarhuset Ängelholm/Båstad checklista för “Flytta ihop bostadsrätt”:

Skriv er på samma adress

Oavsett om du ska flytta ihop med pojkvän eller flickvän eller om ni har köpt en gemensam bostadsrätt bör ni båda stå skrivna på adressen. Gör en flyttanmälan samt meddela bostadsrättsföreningen. Se även till att hemförsäkringen gäller för er båda. Bocka av den punkten på er checklista för “Flytta ihop bostadsrätt” så snart ni har bestämt flytten.

Kom ihåg sambolagen

När ni ska flytta ihop i bostadsrätt gäller sambolagen. Det innebär att det samlade värdet i bostadsrätten ska delas lika om ni separerar. Det gäller värdet på själva bostaden men också gemensam egendom som möbler och husgeråd, oavsett vem som köpt det.

Skaffa ett samboavtal

Om man ska flytta ihop med partner och vill friskriva sig från sambolagen kan ni skaffa ett samboavtal. I avtalet samtycker ni båda till att sambolagen inte ska gälla och därmed inte dela lika vid en bouppdelning. I avtalet kan ni reglera vem som ska få vad om ni separerar. Det finns färdiga samboavtal på nätet men ni kan även ta kontakt med en expert för att få ett avtal anpassat till er relation och egendom.

Skriv en förteckning

Oavsett om ni i ert förhållande vill att sambolagen ska gälla eller inte kan det vara en god idé att skriva en inventarieförteckning över era egendomar och vem som äger vad. Har ni en god relation vid en separation behöver ni inte låta sambolagen gälla utan dela upp er egendom efter vad ni kommer överens om. Låt inte den här punkten dröja för länge innan ni ska flytta ihop i bostadsrätt.

Ägande av bostadsrätt

Om du ska flytta ihop med pojkvän, som äger en bostadsrätt sedan tidigare, räknas inte bostadsrätten som samboegendom. Det gäller såklart oavsett partner. Det  innebär att hen får behålla bostadsrätten vid en separation.

Däremot kan du köpa in dig i bostaden genom ett skuldebrev och samboavtal. 

Beroende på vilken form ni väljer så kan ni sedan bestämma hur mycket respektive person ska betala i månadskostnad. Glöm inte detta i er checklista för “Flytta ihop bostadsrätt”.