Att köpa sitt första hus är för många en stor dröm och livets största affär. För att undvika en del fallgropar finns det tips och trix att tänka på vid husköp. Här är de 7 bästa tipsen för ditt husköp.
- Skriv en rimlig önskelista
Innan ni ger er ut i husdjungeln är det viktigt att tänka på vid husköp vad det första huset ska ha för egenskaper. I vilket område vill ni bo i, i vilket läge och vad är det för hustyp som ni vill ha? Hur stort ska huset vara? Behöver ni ha nära till kollektivtrafiken, mataffären eller skolan? Ta även reda på slutpriser för den typen av första hus som ni önskar och för det specifika området. Har ni råd med det? Sätt upp en rimlig önskelista.
- Gå på visningar
Bästa sättet att verkligen komma fram till vilket område ni vill bo i samt vilken hustyp ni är på jakt efter är att gå på många visningar. Något att tänka på vid husköp att det kan ta tid, så börja i god tid innan ni är akut behov av första huset.
- Kontakta banken
Oavsett om ni har ett lånelöfte eller inte sedan tidigare bör ni kontakta banken innan ni ger er in i en budgivning. Innan banken beviljar lånet behöver de nämligen veta vad det är för typ av objekt som ni önskar köpa.
- Känn till kostnaderna
Det är bra att tänka på vid husköp att ni inte bara ska har råd med slutpriset för huset. Att köpa sitt första hus innebär nämligen också en massa tilläggskostnader till skillnad mot vid en bostadsrättsaffär. Ni behöver också ha med i beräkningarna att ni ska betala lagfart, fastighetsavgift, villaförsäkring, sophämtning, sotning och larm. Har säljaren lån på huset kan det finnas pantbrev som ni tar över som säkerhet för era lån. Glöm inte amorteringskravet. Gå in på er bank på nätet, där finns färdiga kalkyler som kan räkna ut vad varje enskilt hus kommer kosta er. Det ni behöver ha koll på är vilken ungefärlig ränta ni kommer få hos er bank och vad för andra månadsavgifter ni kommer ha. Många svar får ni i objektbeskrivningen av huset med info som driftskostnader och uppvärmningssystem.
- Undersökningsplikt
Ni som köpare omfattas enligt lag av en undersökningsplikt av huset, vilket är något att tänka på vid husköp. Det innebär att ni behöver undersöka huset grundligt oftast med hjälp av en besiktningsman. Det är helt i ert intresse som köpare att anlita den hjälpen för den information som kommer upp då kan avgöra huruvida ni vill gå vidare och köpa första huset eller inte. Av besiktningen framgår det om det finns några brister på huset, exempelvis fukt, sprickor eller radon. Om säljaren själv har gjort en besiktning brukar det finnas ett besiktningsprotokoll att ta del av på mäklarens hemsida.
- Energiprotokoll
Titta även igenom energiprotokollet om hur mycket energi huset förbrukar. Vid varje försäljning ska säljaren ta fram en energideklaration med hjälp av en oberoende part.
- Skriva kontrakt
Har ni vunnit en budgivning? Grattis! När ni skrivit på köpekontraktet är ert husköp klart men också bindande. Nu betalar ni handpenningen på 10 procent samt bestäms tillträdesdatum. Något att tänka på vid husköp är att inflyttningsdatumet brukar vara längre fram än vid inflytt till en bostadsrätt. Om ni flyttar från en bostadsrätt och köpt först och ska sälja sen så är det nu dags att sälja. Resten av köpeskillingen betalas på tillträdesdagen.