Vägen till att köra själv

Niclas Holmberg är franchisetagare i Vällingby. Följ med honom på hans resa.

 

Berätta lite om din bakgrund

Jag är född i Finland, men vi flyttade till Sverige och Vällingby när jag var 12 år. Här i Vällingby känner jag mig verkligen hemma. Här har jag gått i skolan, spelat fotboll och känner mycket folk.

 

Hur kom du på att du ville bli mäklare?

Jag gick Fastighetsekonomiprogrammet i Karlstad i tre år och det var först när jag gjorde min praktik som jag verkligen bestämde mig för att jag skulle bli mäklare. Under praktiken fick jag följa med ut på visningar och på kundmöten och jag gillade verkligen kundkontakten. Det är otroligt inspirerande att vara med i ett så pass viktigt skede i livet som en flytt. Jag kände redan då att jag fick mycket tillbaka när jag kunde hjälpa kunden, det var en kick.

 

Jag kände redan då att jag fick mycket tillbaka när jag kunde hjälpa kunden, det var en kick.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag rör på mig mycket. Försöker springa så ofta jag hinner med, går på gymmet och spelar fotboll, mest på kul. Jag och min sambo gillar att umgås och att äta god mat, gärna ute.

 

Berätta om din resa från praktikant till franchisetagare

2006 började jag som praktikant på Svenska Mäklarhuset i Vällingby. Året efter började jag som mäklare på samma kontor. Jag fick en väldigt bra start, jag var taggad, engagerad och driven, vilket gjorde att jag fick in en del kunduppdrag. Jag la ner massor av tid på de uppdragen, men det jag saknade då var struktur och erfarenhet och framförallt insikten att man måste arbeta med nya intag samtidigt som man säljer kundernas bostäder.

Efter mina första försäljningar, som gick väldigt bra, fick jag en dipp. Det kändes lite tungt och det tog nästan ett halvår innan jag började komma upp i en bättre nivå. Jag började förstå balansen mellan kundvård och försäljning bättre, vilket gjorde att jag la tiden på rätt saker. Jag arbetade också mer med mina visningar och mina visningskunder och kom mer förberedd på intagen. Jag jobbade på Svenska Mäklarhuset som mäklare fram till 2014 och de sista åren ägde jag en mindre del av firman. Mellan 2014 och 2016 var jag mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Bromma och sedan våren 2016 är jag franchisetagare tillsammans med Fredrik Jakobsson på Svenska Mäklarhuset.

 

Jag började förstå balansen mellan kundvård och försäljning bättre, vilket gjorde att jag la tiden på rätt saker.

 

Vad var det som lockade dig med att bli franchisetagare?

Jag känner att jag har samlat på mig många bra erfarenheter och samtidigt har ett driv som gör att jag vill testa att köra eget. För mig var det ett naturligt karriärsteg att bli franchisetagare och ledare och jag ser det som en spännande utmaning. Ledarskapet är en viktig och kul del i den här rollen. Att stötta mina medarbetare och se dem utvecklas är riktigt häftigt. Det är ju extra roligt med andras framgångar när man själv varit med och bidragit.

 

Vad är ditt recept på ett framgångsrikt kontor?

Att ha kul ihop, ha högt i tak och skapa en bra stämning. Trivs man på jobbet både presterar man bättre och mår bättre med livet i stort, det är jag övertygad om. Jag är beroende av att ha rätt medarbetare, men jag är också medveten om att det är jag som skapar förutsättningarna för att lyckas.

 

Varför tror du man trivs hos er?

Jag vet vad mäklarna behöver eftersom jag själv varit där och fortfarande arbetar aktivt som mäklare. Jag är väldigt mån om att vara ett stöd för mina medarbetare, oavsett vad det handlar om och så hittar vi alltid på roliga saker tillsammans. Vi har bland annat flera tävlingar på kontoret både på kort och på lång sikt. Det skapar en tävlingsanda vilket är väldigt uppskattat.

 

Hur ser din dag ut?

Just nu lägger jag fullt fokus på mäkleriet, så mina dagar är ganska lika mäklarens vardag. Planen är att växa långsamt och anställa en mäklare till och en praktikant under våren. Successivt kommer jag lägga mer tid och kraft på min ledarroll i takt med att vi växer och fyller på med flera mäklare. Jag är oftast på kontoret på förmiddagarna, då jag ringer till kunder och följer upp spekulanter från helgens visningar. Jag är också noggrann med att förbereda de intagsmöten som är bokade. Eftermiddagarna och kvällarna brukar jag ägna åt avtalsskrivningar, vara på kundmöten och ha möten med olika leverantörer.

 

Hur ser du på balansen mellan jobb och fritid?

Det är så klart viktigt att må bra och känna att man har tid för både jobb och privata saker. Jag tycker om mitt jobb väldigt mycket och är ofta tillgänglig för mina kunder, även kvällstid. Jag stänger inte av telefonen när jag har gått hem, utan den brukar få vara på till nio. Det är ju högst individuellt hur man vill göra, men det funkar för mig och jag vill kunna vara tillgänglig för mina kunder.

 

Vad ser du som dina främsta mål med din franchiseverksamhet?

Vårt interna mål är att vara topp 3 i Vällingby. Vi har en bit kvar, men vi jobbar hårt på det. Vi vill också skapa en kultur av att vara väldigt kundfokuserade. Jag vill att alla som arbetar här ska vara personliga, lyhörda och tillgodose kundernas behov på bästa sätt.

 

Berätta om någon gång då jobbet inte gick som du tänkt dig.

En gång hade jag en köpare som hade köpt ett fint hus av mig. Problemet var att han inte hade berättat om det för sin sambo. Hon blev inte jättenöjd och det slutade med att jag fick förtroendet att sälja huset igen, ganska omgående.

 

Vad är ditt bästa tips för den som vill bli franchisetagare?

Bli en så bra mäklare som möjligt och fokusera på det du ska göra. Att bli franchisetagare är ett stort steg, men mitt tips är att inte fega ur. Men ha med dig en bra partner som du litar på och som har samma grundinställning som du. Det är så mycket lättare och roligare att göra det tillsammans.

 

Vad är det roligaste med att vara franchisetagare?

Det är nog alla positiva kommentarer jag får från kunder men även från nöjda medarbetare. Att vara ansvarig för min egen verksamhet och påverka fullt ut hur det går är en häftig utmaning.