När det blir mörkt och kallt ute vill vi ha en skön och mysig belysning som skapar rätt stämning i hemmet. Med rätt lampor och belysning höjer du snabbt mysfaktorn i ditt hem.
Utgå från rummets helhet när du väljer ljuskällor till ditt rum. Det är inte bara väggkulören som spelar in i val av ljuskälla, utan även möbler och textilier kommer att påverka ljuset i ditt rum. Mörka tapeter och textiler eller mycket tunga och mörka möbler absorberas ljuset och du kommer att behöva fler ljuskällor för att få ett inbjudande ljus i rummet.
Läs mer om våra tips här nedan..
Vilken belysning ska man ha hemma?
Vi använder oss av tre olika typer av elbelysning i våra hem; allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Med olika lampor kan man uppnå alla dessa olika typer av belysning i ett rum. Första steget är att du först funderar på vilken typ av funktion belysningen ska ha i det aktuella rummet, och sen kan du alltid lägga till fler lampor för extra belysning.
Allmänbelysning
Med allmänbelysning menas belysning som har ett kraftigt ljus, exempelvis en taklampa i hallen som underlättar att hitta saker, dammsuga eller sätta på dig skorna. Det kan också vara en taklampa över matsalsbordet där du inte bara umgås över middagen, utan där du även till exempel jobbar och läser läxor. Andra utrymmen i hemmet som också behöver en bra allmänbelysning är exempelvis tvättstugan, klädförrådet och badrummet. Med en dimmer i exempelvis taklampan över bordet, kan du variera styrkan på ljuset och på så sätt själv bestämma om du vill ha en funktionsbelysning eller mysbelysning. Och självklart kan man alltid komplettera allmänbelysningen med stämningsbelysning och punktbelysning.
Mysig belysning
Lampor som skapar en mysig känsla i ett rum, det vill säga stämningsbelysning, är ofta en del av ett rums inredning. Stämningsbelysningens funktion är inte att vara en praktisk belysning. Dess huvudsakliga funktion är att skapa värme och trivsel i ett rum, extra viktigt under de mörka vintermånaderna. Här finns det mängder av varianter att välja mellan; snygga bordslampor i olika design, ljusslingor, vägglampor, fönsterlampor, golvlampor och så vidare. Val av LED-lampa du använder gör en stor skillnad hur du upplever ljuset i ditt hem. Färgtemperaturer anges oftast i Kelvin (K), ju högre siffra, desto vitare och klarare ljus. I våra hem är det vanligast med 2700-3000 Kelvin. Vitt ljus ger ett ljus som liknar naturligt dagsljus, och passar generellt till de flesta färger. För att ta fram det bästa i varma kulörer i din inredning, så är det att föredra ett gult ljus eftersom det kommer förstärka den varma kulören i ditt rum. I en armatur som ska skapa stämningsljus är det oftast bäst att använda svaga LED-lampor (200-250 lm) med ett gulare ljus (1800-2200K). En snygg bordslampa i ett hörn med för starkt ljus kan se felplacerad ut och dessutom störa ögonen och den övriga inredningen.
Funktionsbelysning
Funktionsbelysning innebär i princip riktad belysning, eller punktbelysning. Exempel på funktionsbelysning är en riktad taklampa över köksbänken, läslampa vid sängen, eller en skrivbordslampa. Riktad belysning lyser med ett starkt ljus över en viss yta och den bländar inte utanför ytan. Det är en riktad funktionsbelysning du ska välja när du arbetar vid ett skrivbord, sitter och läser i soffan eller står och lagar mat vid köksbänken.
Mysbelysning
Placera en mysig bordslampa bredvid eller bakom tv-skärmen så får du ett behagligare ljus i ögonen när du ser på film. Använder du din datorskärm för att streama, tänd då ett mindre stämningsljus någonstans bredvid så avlastar du dina ögon.
I ett vardagsrum måste man ha rummets storlek i åtanke när man inreder med ljuskällor – större rum kräver fler ljuskällor. Minst fem olika ljuskällor är att rekommendera, från taklampa, golvlampa vid soffan, lampan vid tv:n och olika vägg och bordslampor. Man brukar säga att varje rum bör ha 5-10 ljuskällor. Ett par bordslampor i fönstret är alltid en bra ide, liksom en snygg golvlampa bredvid soffan. Utbudet i dag är oändligt stort, maffiga lampor att ställa på ett sideboard, ljusslingor att gömma i bokhyllan eller klassiska väggplafonder och spotlights med dimmer, valet är ditt. Du kan också välja att binda ihop din inredning med olika mönster och färger på dina lampskärmar, det är bara din fantasi som sätter gränser. Belysning är lika mycket en inredningsdetalj som en möbel, och med rätt belysning så får du ett mysigt hem under höstmörkret
Placera dina lampor rätt
När det kommer till lampor och belysning så ska man tänka rätt belysning på rätt plats! Det är retfullt när man inte får till den rätta känslan eller ljuset i ett rum, men här får du lite tips på hur du ska tänka när du väljer lampor och hur du placerar dem i ett rum:
Installera en dimmer
I hallen, köket och i sovrummet är det smart med starka ljuskällor i taket så att man kan se ordentligt när man till exempel städar, ska hitta kläder och lagar mat. Med en dimmer i din lampa kan du lätt ändra ljuset efter dina behov, perfekt om du vill kunna ändra stämningen i ditt rum med ljus.
Använd punktbelysning
Satsa på att punktbelysa det du vill lyfta i ditt rum, till exempel dina växter i fönstret med en fönsterlampa, en riktad punktbelysning ovanför en fin tavla eller kanske dina prydnadssaker i en bokhylla. Ljuskällor du kan använda till det är till exempel riktade spotlights i taket, ljusslingor eller tavellampor. Punktbelysning räcker sällan för att belysa ett helt rum, men kompletterar en allmänbelysning och skapar extra stämning i ett rum.
Använd rätt belysning i hemmakontoret
I ett arbetsrum är det lika viktigt med en taklampa med ett starkt ljus som en bra skrivbordslampa. Välj ett bra allmänljus, till exempel en taklampa, som stöttar dina ögon så att du inte blir trött, men se till att lampan inte skapar reflexer i din datorskärm. Använder du enbart en riktad skrivbordslampa och har mörkt runtomkring blir du trött ganska fort. Arbetar du vid matbordet med bara en taklampa, är det en bra idé att även addera en skrivbordslampa under din arbetstid för att få bättre fokus.