Alla guider

Så värderar du din bostad

Du kan ta hjälp av en lokal fastighetsmäklare för att få en korrekt värdering av din bostad. Här är några steg du kan följa för att värdera din bostad med en mäklare. 

Hitta en lokal mäklare

Först och främst är det viktigt att hitta en mäklare som har god kunskap om den lokala fastighetsmarknaden. Detta är särskilt viktigt om du vill få en realistisk bild av bostadens värde. De flesta mäklare erbjuder en sk. fri värdering. Det betyder att mäklaren bjuder dig på värderingen. Är det en bankvärdering, dvs att du endast vill ha ett värde för att lägga om lånen eller ändra villkoren för ditt bolån, fråga då mäklaren om det också är kostnadsfritt eller om det kostar något. Här är det lite olika beroende på marknad och mäklare. 

Börja i god tid

Genom att vara väl förberedd och träffa en mäklare i god tid innan är ett gott råd. Det gör att du kommer att känna dig tryggare att köpa din nästa bostad och du vet bättre vad du har råd med och hur du ska tänka. Din mäklare kan vara ditt bollplank och hjälpa dig med att ha rätt köpstrategi.  

Gör en rundtur i din bostad

När du har hittat en mäklare som du känner dig bekväm med är nästa steg att göra en rundtur i din bostad tillsammans med mäklaren. Under denna rundtur kommer mäklaren att gå igenom hela bostaden såsom köket, vardagsrummet, sovrummen, ev. balkong/uteplats och ev. även förråd. Mäklaren kommer också att titta på eventuella renoveringar eller uppgraderingar som du har gjort och bedöma deras inverkan på bostadens värde.

Diskutera liknande försäljningar i området

En annan viktig faktor som påverkar värdet på din bostad är liknande försäljningar i området som gjorts i närtid. Din mäklare kommer att diskutera tidigare försäljningar av bostäder som liknar din och använda den informationen för att bedöma värdet på din bostad.

Få en rapport från mäklaren

Efter besöket i din bostad kommer din mäklare att sammanställa en rapport där värdet på din bostad finns med. Rapporten innehåller detaljer om din bostad, liknande försäljningar i området samt själva bedömningen av värdet.

Ta råd från din mäklare

Det är viktigt att ta råd från din mäklare när du värderar din bostad. Din mäklare har erfarenhet av fastighetsmarknaden och kommer att kunna ge dig värdefulla råd om hur du kan förbättra din bostads värde.

Sammanfattningsvis, att värdera din bostad med en lokal mäklare är en viktig del i processen när du ska sälja din bostad. Tillsammans med mäklaren diskuterar ni liknande försäljningar i området, hur marknaden ser ut just nu och vilka förutsättningar som finns för just din bostad. Du får även med dig en hel del råd hur du bäst bör göra för att få en så lyckad försäljning som möjligt, men också råd och tips kring ditt nästa köp. Det är av största värde att få din bostad värderad och träffa en mäklare i ett tidigt skede.