I denna artikel går vi igenom tips och viktiga aspekter att tänka på vid försäljning av bostadsrätt. Lägenhetsförsäljningar regleras av köplagen och bostadsrättslagen, medan fastighetsförsäljningar styrs av jordabalken. Viktiga punkter inkluderar fel och brister, undersökningsplikt, påföljder och friskrivningar. Vi ger en steg-för-steg-guide och praktiska tips för när du ska sälja lägenhet.
Sammanfattning:
- Ett par vanliga saker att tänka på vid försäljning av bostadsrätt är att ha en korrekt värdering, att säljaren ansvarar för dolda fel upp till två år efter tillträde samt att säljaren har upplysningsplikt om kända fel.
- När du säljer en bostadsrätt måste lägenhetsförsäljningen deklareras året efter, och vinstskatt ska betalas om försäljningen görs med vinst. Skatten kan skjutas upp genom ett uppskov, vilket bara innebär att betalningen skjuts fram. För att få uppskov måste försäljningen gälla en permanent bostad och en ny bostad måste köpas inom en viss tidsram.
Här är ett par tips för dig som vill sälja bostadsrätt
Värdering av bostadsrätt
När du planerar att sälja din bostadsrätt är det första steget att låta en mäklare värdera din bostad. De flesta mäklarfirmor erbjuder värderingar utan kostnad, vilket ger dig en bra utgångspunkt för att ha realistiska förväntningar på priset: Värdera din bostad kostnadsfritt här. Vid värderingen tar mäklaren hänsyn till flera faktorer som kan påverka bostadens värde. Dessa faktorer inkluderar bostadens läge, dess stil och skick. Läget kan handla om allt från vilken våning bostaden ligger på till hur nära den är till bekvämligheter som kollektivtrafik, skolor och affärer. Stilen kan innefatta både inredningsstil och byggår, medan skicket avser bostadens allmänna underhåll och eventuella renoveringar.
Om du vill läsa en checklista för att sälja en bostad, rekommenderar vi artikeln: Checklista sälja bostad.
Samla fakta om bostaden
Mäklaren och säljaren samlar in så mycket information som möjligt om bostaden. Något som är viktigt att tänka på vid försäljning av bostadsrätt är att säljaren har upplysningsplikt och måste informera köparen om alla kända fel. Enligt köplagen har köparen undersökningsplikt, vilket innebär att de måste undersöka bostaden noggrant eller uppmanas att göra det av säljaren eller mäklaren. Fel och brister som inte upptäcks vid en noggrann undersökning, så kallade dolda fel, är säljarens ansvar upp till två år efter tillträdet. Om köparen upptäcker ett fel, måste säljaren få möjlighet att åtgärda det inom rimlig tid innan köparen kan begära prisavdrag.
Annonsering, spekulantregister och marknadsföring av bostaden
I detta steg marknadsförs bostaden i olika kanaler, och information skickas ut till mäklarfirmans spekulantregister. För att göra bostaden mer attraktiv är homestyling eller homestaging ett tips inför fotografering och visning. Fler tips på hur du kan sälja lägenheten bör du tänka på att använda professionella bilder och beskriva alla fördelar med bostaden i annonseringen.
Visning
Inför visningen tar mäklaren fram en objektsbeskrivning med detaljer om bostadsrätten. Att tänka på när man ska sälja bostadsrätt är att all information måste vara korrekt för att undvika framtida skadestånd. Visningen kan vara privat, öppen eller förhandsvisning. En mätning av bostadens yta kan också vara fördelaktig vid en lägenhetsförsäljning.
Budgivning
Under budgivningen informeras både säljaren och budgivarna löpande om nya bud. Säljaren väljer att acceptera ett bud, men det blir bindande först när kontraktet är påskrivet.
Avtalsskrivning och tillträde
Avtalsskrivningen sker vanligtvis på mäklarens kontor. När överlåtelseavtalet är påskrivet är försäljningen klar. Eventuella villkor kan skrivas in i avtalet, till exempel köparens godkännande av bostadsrättsföreningen och beviljande av bolån. Handpenning, vanligtvis 10% av köpeskillingen, betalas vid denna tidpunkt. Tillträdesdagen fastställs, likvidavräkningen justeras och nycklar överlämnas till köparen.
Om du vill läsa mer om vad som händer om man säljer sitt hus med förlust rekommenderar vi denna artikel: Sälja hus med förlust.
Deklarera din lägenhetsförsäljning
Att tänka på vid försäljning av bostadsrätt är att försäljningen av en bostadsrätt måste deklareras året efter försäljningen. Om lägenheten säljs med vinst ska vinstskatt, även känd som kapitalvinstskatt eller reavinstskatt, betalas. Att skjuta upp skatten innebär att säljaren gör ett uppskov på skatten för vinsten och därmed skjuter upp betalningen av vinstskatten. Detta betyder inte att säljaren undviker att betala skatt, utan endast att betalningen skjuts fram. För att få göra ett reavinstuppskov måste vissa villkor vara uppfyllda. För det första måste det vara en försäljning av en permanent privatbostad, och dessutom måste en ny bostad köpas inom en viss tidsram.