Alla guider

5 enkla tips för att sänka din elräkning

Elräkningar kan vara en stor utgiftspost för många hushåll, men det finns sätt att sänka kostnaderna utan att behöva göra stora investeringar. I den här artikeln ger vi dig fem enkla tips för att sänka din elräkning.

Sänk temperaturen
Bor du i en villa eller i ett radhus betyder temperaturen en hel del för din elräkning. Var noga med att stänga dörren till rum som gärna kan ha lite lägre temperatur. Du kan även sänka temperaturen på varmvattnet, många varmvattenberedare är inställda på varmare temperaturer än nödvändigt. Sänk, eller ännu bättre, stäng av golvvärmen och framförallt stäng av handdukstorken.

Stäng av elektroniska enheter när du inte använder dem
Många elektroniska enheter fortsätter att dra ström även när de inte används, vilket kallas ”standby-ström”. För att minska mängden standby-ström, se till att stänga av elektroniska enheter när du inte använder dem, eller använda ett grenuttag med en avstängningsknapp som gör det enklare att stänga av flera enheter samtidigt.

Byt till LED-lampor
LED-lampor förbrukar mycket mindre energi än traditionella glödlampor, vilket gör dem till ett enkelt och effektivt sätt att sänka din elräkning. LED-lampor har också en längre livslängd än glödlampor, så du behöver inte byta dem lika ofta.

Använd strömsparläge på datorer och andra enheter
Många datorer och andra enheter har en strömsparfunktion som minskar mängden energi de förbrukar när de inte används. Se till att aktivera strömsparläget på dina enheter när du inte använder dem under en längre tid.

Dra nytta av naturligt ljus
Att använda naturligt ljus istället för konstgjort ljus kan också hjälpa till att sänka din elräkning. Öppna gardiner och rullgardiner för att släppa in naturligt ljus i rummen, och överväg att flytta skrivbord och andra arbetsytor närmare fönstren för att minska behovet av konstgjort ljus.