Alla nyheter

Daniel Åberg – Rekordmäklaren

Exklusiv intervju med ”rekordmäklaren” Daniel Åberg, Svenska Mäklarhuset Hammarby Sjöstad

Daniel Åberg arbetar som fastighetsmäklare på Svenska Mäklarhuset i Hammarby Sjöstad i Stockholm och är en av de bästa mäklarna med en hög omsättning och samtidigt en hög kundnöjdhet. Daniel har arbetat fullt ut som mäklare sedan januari 2019 och har på kort tid lyckats bli mäklaren med högst omsättning i kedjan samtidigt som han tränar fem dagar i veckan och tar hand om familjen. 

Hur får du det att gå ihop?

Jag älskar det jag håller på med och jag är bra på att ha en plan och fokuserar på det jag gör. Men visst är det tufft att få ihop allt, jag måste vara extremt noggrann i min planering och att jag följer min plan annars går det inte.

Förra månaden omsatte du 1,6 miljoner kronor, vilket är vad många mäklare omsätter på ett år. Hur lyckas du?

Det var en hektisk månad minst sagt. Det är en het marknad just nu och jag hade mycket upparbetat. Jag har kontakter med många köpare och har lyckats stänga många affärer på höga nivåer innan visning. Men jag tror att det är mitt arbetssätt, att vara genuint intresserad av mina kunder och att jag verkligen förstår deras behov och önskemål som har gett resultat.

Hur kom du på att du ville bli mäklare?

Det är Filip Bodnar, mäklare och franchisetagare i Hammarby Sjöstad, som ligger bakom det. Jag jobbade på SATS som personlig tränare och på gymmet tränade Filip. Vi sågs nästan varje dag och han fick till slut in mig på att bli mäklare.

Du jobbade alltså på SATS innan du blev mäklare. Vad tar du med dig därifrån?

Ja precis. Jag jobbade både som personlig tränare men också som ansvarig för PT i region Söder. Jag ansvarade för mitt eget sälj, precis som det är som mäklare. På SATS lärde jag mig konsten att lyssna och verkligen ta reda på behoven hos mina kunder. Först då började det ge resultat. Det gäller att vara genuint intresserad av kundens behov, då får man förtroende och det går sen av bara farten. Jag skulle säga att jag har lärt mig massor av mitt tidigare jobb som jag tar med mig in i mäkleriet.

Var läste du till mäklare?

Jag gick uppdragsutbildningen på Lexicon. För mig passade det perfekt i och med att man hade mindre grupper och vi studenter fick den hjälp vi behövde för att klara kurserna. Det var ett högt tempo, men det gick. Under studietiden jobbade jag kvar på SATS och mot slutet av utbildningen jobbade jag också hos Svenska Mäklarhuset i Hammarby Sjöstad som assistent. Det var lärorikt och nyttigt och bidrog att jag snabbare kom in i jobbet som mäklare när jag var klar.

Hur är du som person? Vilka är dina styrkor?

Jag skulle säga att jag är väldigt målinriktad och energisk. Trots min energi upplever nog många mig som en ganska lugn och trygg person. Det kanske är mitt norrländska sätt och min dialekt som bidrar till den bilden. Jag tror annars det är viktigt att ha en bra balans i livet, att inte bara jobba utan att kunna koppla bort jobbet och göra andra saker. Jag mår bra av att träna och att vara med familjen, men också att vara där för mina kunder. En bra balans är nog nyckeln till att det ska fungera över tid. Min största styrka som mäklare är att jag är bra på att lyssna och att jag är intresserad av kundens behov. Att vara närvarande och fokuserad i samtalet med kunden är så viktigt. All den information jag får, kan jag sen använda i kommande samtal och situationer med kunderna.

Vad gör du när du inte jobbar?

Just nu jobbar jag väldigt mycket såklart. När jag inte jobbar tränar jag eller är med familjen, jag ser vikten av kvalitetstid och tar hand om den på bästa sätt.

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Jag går upp strax innan kl 06.00 med familjen. Går till gymmet och är där när de öppnar vid 6 och tränar fram till strax innan 7. Äter frukost och följer barnen till skolan. Är på jobbet vid 9. Då startar jag alltid med att gå igenom dagen och skriver ner saker jag måste göra. Jobbar på fram till lunch vid 12-tiden. Brukar för det mesta äta med kollegorna på kontoret. Sen är det lite olika hur sent jag brukar komma hem, oftast är jag hemma strax efter kl 20. Då har jag hunnit med ett antal visningar och intag.

Hur tillgänglig är du för dina kunder?

Jag skulle säga att jag är väldigt tillgänglig. Tar oftast samtal när jag kan. Sitter vi och äter hemma med familjen så stänger jag av mobilen men annars försöker jag vara tillgänglig.

Vad har du för mål?

Jag vill hjälpa andra att lyckas med sitt mäkleri och sitt säljarbete. Jag tror jag är bra på att coacha, inte bara nya mäklare utan även de som varit med ett tag. Tror att alla mäklare skulle kunna bli bättre. Mitt långsiktiga mål är att äga ett eller kanske flera mäklarkontor.

Vad utmärker en högpresterande mäklare?

Fokus. Att ha bra struktur i arbetet och kapa tidstjuvar. Jag brukar sätta mig lite ostört och skärma av för att kunna fokusera på det jag måste göra.

Vad är ditt bästa tips som du kan bjuda på?

Var sann mot dig själv och fråga dig varför vill jag bli mäklare. För att bli framgångsrik tror jag att man genuint måste tycka om att vara mäklare, utmana sig själv och lära sig av sina misstag. Det gäller att komma på sina egna knep och hitta sitt sätt att arbeta på. Mitt sätt är att jag blivit bra på att lyssna och förstå kundens behov.