Alla nyheter

Bostadsmarknaden pekar uppåt igen, framförallt på villasidan.

Den senaste månaden steg priserna på bostadsrätter med +1% och med +2% för villor. På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit med +3% och villor med +2%. Årstakten ligger på +8% för bostadsrätter och +10% för villor. Mätningarna baseras på försäljning av 21 000 bostadsrätter och 8 000 villor som registrerats den senaste 3-månadersperioden av Svensk Mäklarstatistik.

– Villamarknaden är just nu väldigt het. Vi såg en nedgång under sportlovet och under början av året, men nu är marknaden på väg upp igen. Förra veckan hade jag en visning där 60 sällskap dök upp och trots att huset var i renoveringsbehov blev slutpriset högt, säger Fredrik Wolffelt fastighetsmäklare i Bromma.

Just nu är utbudet av villor lägre än vanligt vilket gör att efterfrågan är högre på de villor som faktiskt finns på marknaden. Fredrik menar att många av spekulanterna är förstagångsköpare.

– Den mest eftertraktade villan just nu är den klassiska kärnfamiljsvillan. Ett hus mellan 150-200 kvm, med två till tre sovrum och källare är det som de flesta letar efter. Efter att amorteringskravet instiftades letar fler efter just den här typen av villor, menar Fredrik Wolffelt.

På bostadsrättssidan har utvecklingen pekat uppåt i år, men inte lika stark utveckling som på villasidan.

– Vi märker att marknaden är lite mer sansad, det tar längre tid innan budgivningarna kommer igång. Det har varit ett starkt intresse för samtliga lägenhetstyper. Större lägenheter som 4 rok och 5 rok är mer sällsynta, vilket gör att de säljs iväg snabbt. Även mindre lägenheter är populära året om. Sekelskifteslägenheter och bostäder med höga lägen säljs för ett extra högt pris och det märks att lägenheter med terrasser är populära, berättar Josefine Granli fastighetsmäklare i Älvsjö.