Alla nyheter

Bostadsmarknaden i Spanien

Bostadsmarknaden i Spanien har kommit igång ordentligt de sista två åren. Priserna har kanske inte gått upp så mycket, men de har däremot stabiliserats. Svenskar och belgare är de två största köpgrupperna just nu, menar Fredrik Kristensson, partner på Svenska Mäklarhuset Marbella.

Fredrik menar även att det är viktigt att förstå att marknaden i Spanien fungerar väldigt olikt jämfört med den svenska marknaden. I södra Spanien har i stort sett alla mäklare tillgång till samma objekt, vilket gör att man som kund inte behöver boka visningar med olika mäklare för olika objekt. En annan stor skillnad är att mäklarna på Svenska Mäklarhuset i Spanien både är köpmäklare och säljmäklare, vilket innebär att du som kund berättar för oss vad för typ av bostad som du söker, i vilket område, antal sovrum, skick på bostaden, budget och så vidare.

– Det är viktigt att man som kund har en tydlig önskelista, då det är en större chans att hitta rätt objekt, berättar Fredrik.

Det är viktigt som köpare att se över vilka behov som man vill att sin framtida bostad i Spanien uppfyller. Har man som kund fått rätt hjälp och gjort sin behovsanalys så blir det en kanonaffär, menar Haris Kapidzic, kontorschef på Svenska Mäklarhuset Torrevieja.

– De vanligaste frågorna vi får från våra kunder gäller juridiska dokument. Det är viktigt att ha bred kunskap inom området och ett stort kontaktnät för att kunna svara på alla frågor, och det har vi på Svenska Mäklarhuset, tillägger Haris.

Vi på Svenska Mäklarhuset rekommenderar potentiella köpare att på förhand kontakta en mäklare och berätta vad man söker. Mäklaren kommer sen i sin tur meddela dig som köpare olika förslag på bostäder som kan passa just dig. Du får på så sätt chans att välja ut vilka bostäder du vill se, innan du är på plats i Spanien.

– När man köper en bostad i Spanien rekommenderar vi alltid att du har en advokat som hjälper dig genom processen. Advokatens arbete är att säkerställa att samtliga legala dokument finns, att det inte finns några skulder på huset, att licensen finns för att bo i bostaden, att kvadratmeter och byggyta stämmer överens med lagfarten och att vatten och el blir registrerade på dig. Har man inte en advokat med sig genom processen riskerar man att köpa en bostad med en hel del problem och det i sin tur kan bli väldigt kostsamt för köparen, säger Fredrik.

Tips till dig som ska köpa bostad i Spanien:

  • Gör en tydlig krav/önskelista på vad just du söker för bostad.
  • Sätt en budget och håll dig till den, det är lätt att sväva iväg när man väl börjar kika på bostäder.
  • Hör av dig i god tid innan du kommer ner till Spanien.
  • Boka upp ett par dagar med en mäklare i Spanien så att du i lugnt och ro kan se alla objekt.
  • Håll dig till en och samma mäklare.

 

Är du intresserad av boende i Spanien? 

Kicka HÄR för att komma till Marbella

Klicka HÄR för att komma till Torrevieja