Alla nyheter

Bostadsmarknaden fortsatt stark

Mikael Meyer vd och franchisetagare på Svenska Mäklarhuset uttalar sig kring bostadsmarknaden och kommenterar samtidigt Svensk Mäklarstatistik senaste rapport om prisutvecklingen i april.

Svensk Mäklarstatistik kom ut med sin rapport idag kring bostadsmarknaden och prisutvecklingen i landet. Det visar en prisnedgång i Stockholm på 1% senaste månaden och oförändrad på villasidan. Hur ser du på marknadsläget idag?

Det är klart att bostadsmarknaden har påverkats den senaste tiden, men inte alls så mycket som vi trodde när pandemin startade. Att bostadspriserna har minskat 1% på bostadsrätter i Stockholm är en liten justering nedåt men absolut inget dramatiskt. På villasidan är det oförändrat. Tittar vi på ettårsperspektivet har bostadspriserna i Stockholm ökat med hela 8%. Jag har själv varit mäklare under många år och varit med om både upp- och nedgångar på marknaden. Det vi ser nu är ingen bostadskris, tvärtom ser vi många positiva delar som att amorteringskravet har slopats och att vi har en mycket låg ränta, det påverkar priserna i betydligt större utsträckning. Efterfrågan är fortfarande mycket stor, större än utbudet vilket gör att priserna kommer att hålla sig på fortsatt höga nivåer.

Tittar vi på antalet sålda bostäder, såldes det fler bostäder under april i år än både 2018 och 2019. Vad är din kommentar kring det?

Att efterfrågan fortfarande är hög och att köpare och säljare kan mötas i högre utsträckning än tidigare. Behovet av att flytta är fortfarande stort med tanke på bland annat den inlåsningseffekt som vi såg när amorteringskraven trädde i kraft under 2017. Vi kommer förmodligen se en fortsatt stark bostadsmarknad den närmaste tiden.

Är det fortfarande folk på visningarna?

Ja, men det har gått ner och det ska det också göra. Vi och hela branschen har varit bra på att ställa om och erbjuda kunderna digitala visningar. Vi utför i större utsträckning personliga visningar och tar emot färre spekulanter samtidigt på visningarna. Branschen har anpassat sig så gott det går för att minska smittspridningen. De som tidigare bara var ute och tittade är nu färre, men de mest intresserade spekulanterna är kvar. Jag har själv varit med på flera visningar de senaste veckorna och jag kan intyga att det fortfarande är stort intresse.

Vad är ditt råd till alla de som funderar på att flytta men inte har tagit steget fullt ut än?

Har du inte sålt än är rådet att ta kontakt med en mäklare. Många mäklare erbjuder idag en så kallad kommande försäljning, det kan bland annat fungera som ett test där kunden får en möjlighet att se hur bostaden står sig på marknaden. Får man ett bud som säljare på en acceptabel nivå kan man då i tidigt skede avsluta affären. Det är ett smart sätt att påbörja sin försäljning på. Många mäklare erbjuder även köpcoachning, dvs rådgivning och mer praktiska delar som tex att leta efter den nya bostaden och då inte bara på Hemnet, utan också i de egna nätverken.

Det sista rådet jag vill ge är att flytta när man behöver flytta och förbered din försäljning i god tid. Det ökar förutsättningarna för en god affär.

 

 

Vill du veta mer, kontakta Mikael Meyer, vd Svenska Mäklarhuset, 0708-18 14 83 mikael.meyer@smh.se eller Andreas Mühlich, Marknadschef Svenska Mäklarhuset,
0734-42 46 32 andreas.muhlich@smh.se.

 

Svenska Mäklarhuset är en franchisekedja inom fastighetsmäklarbranschen med 30 kontor i Stockholm, Uppsala, Skåne, Spanien, Cypern och Thailand. I koncernen ingår även Svensk Nyproduktion som är en av de ledande företagen inom förmedling av nyproducerade bostäder.